نظمیه در گفتگو با رادیو اقتصاد عنوان كرد: شناخت اقلیم شرط اول احداث باغ پسته

یك كارشناس كشاورزی گفت: نخستین قدم برای احداث باغ پسته شناخت دقیق از شرایط آب و هوایی منطقه است.

1397/03/19
|
21:15

سید محسن نظمیه در برنامه «خوشه چین» رادیو اقتصاد افزود: انجام هر گونه فعالیتی بایستی با آگاهی از وضعیت اقلیمی مناطق صورت گیرد در غیر این صورت سرمایه گذاری با ریسك پذیری زیادی همراه خواهد بود.

وی همچنین اظهارداشت: پسته در عرض جغرافیایی 27 تا 37 درجه شمالی و همینطور ارتفاع 900 تا 1100 متری از سطح دریا قابلیت كشت دارد.

این كارشناس كشاورزی گفت: نیاز سرمایی و دمای محیط در فصل رشد و زمان گرده افشانی یكی از فاكتورهای مهم احداث باغ پسته است یعنی نیاز سرمایی در منطقه مورد نظر حداقل بین 700 تا 1200 ساعت بین صفر تا هفت درجه سانتیگراد طی شش ماهه دوم سال فراهم باشد.

وی افزود: خسارات عمده ای كه سرمای دیررس و گرمای زودرس بهاره در بعضی از مناطق به محصول پسته وارد می كند از اینرو ضرورت دارد برای انتخاب رقم مناسب و سازگار با مناطق مطالعه و بررسی دقیق اولیه صورت گیرد.

نظمیه در ادامه اظهارداشت: رطوبت مورد نیاز در زمان گرده افشانی درختان پسته بین 35 تا 50 درصد و در عین حال رطوبت محیط طی سال باید بین 25 تا 35 درصد باشد.

وی گفت: خاك به عنوان بستر رشد و نمو درختان و آب به عنوان جریان دهنده تمامی مواد غذایی به استثناء كربن و مهمترین ماده تركیبی نسوج گیاهی از اساسی ترین فاكتورهای استقرار و رشد درختان محسوب می شود.

این كارشناس كشاورزی افزود: شناخت دقیق از وضعیت آب و خاك منجر به تصمیم گیری هدفدار در انتخاب محل احداث باغ پسته خواهد شد.

وی ضمن اشاره به این جمله كه درختان پسته در خاك های غنی، شنی لومی و با عمق زیاد بهتر محصول می دهند، اظهارداشت: احداث باغات پسته در آب و خاك مرغوب باصرفه تر، اقتصادی و برگشت سرمایه سریع تر است.

نظمیه در بخش دیگری از سخنان خود به مراحل احداث باغ پسته اشاره كرد و گفت: آماده سازی زمین، تهیه و پیاده سازی نقشه باغ، نهالكاری وكاشت بذر در زمین اصلی، چاله كنی و كاشت نهال، نصب قیم و احداث بادشكن از جمله این موارد است.

وی همچنین در مورد آماده سازی زمین افزود: تمام سطح زمین را با تراكتور شخم عمیق زده و اگر خاك تا عمق دو متری دارای لایه سخت و یا بافت سنگین باشد باید با سوسولوز (ریپر) این لایه ها را شكست و قابل نفوذ كرد.

این كارشناس كشاورزی با بیان اینكه پس از شخم زمین باید هموار و تسطیح شود، اظهارداشت: اگر اجرای آبیاری بابلر مورد نظر باشد تسطیح با شیب یك تا دو درصد و در آبیاری قطره ای تسطیح نسبی كافی است.

وی در خصوص تهیه و پیاده سازی نقشه باغ نیز گفت: در تهیه نقشه باغ مشخص كردن موقعیت خیابان های اصلی و فرعی، محل ایجاد تاسیسات، محل حفر چاه و محل استخر ذخیره آب، قطعه بندی مزرعه برای كشت ارقام مختلف و تعیین جهت كاشت ردیف درختان، فاصله ردیف ها از همدیگر و فاصله درختان روی ردیف و محل احداث بادشكن و استقرار درختان نر مورد توجه قرار می گیرد.

نظمیه ضمن اشاره به اینكه مناسب ترین فاصله ردیف ها شش تا هفت متر و فاصله بین درختان سه تا چهار متر است، اظهارداشت: فاصله بین ردیف كمتر از چهار متر و فاصله بین درختان كمتر از دو متر نامناسب است.

وی همچنین به بحث كاشت بذر در زمین اصلی یا نهالكاری اشاره كرد و گفت: در اواخر اسفند و اوایل بهار بذرها را 24 تا 48 ساعت در آب خیسانده و پس از شست‌وشو با استفاده از سموم قارچ‌كش یا هیپوكلرید سدیم (مایع سفیدكننده) ضدعفونی می‌شود.

این كارشناس كشاورزی افزود: پس از این مرحله بذرها را باید در كیسه‌های پارچه‌ای بطورمنظم به‌مدت 4 تا 5 روز مرطوب نگهداشت و بعد از جوانه زدن بایستی بذرها را با قارچ‌كش ضدعفونی و در محل مورد نظر كاشت.

وی با عنوان اینكه دمای مناسب برای جوانه‌زنی بذرها 20 تا 30 درجه سانتیگراد است، اظهارداشت: در اراضی با آب وخاك شیرین بذور جوانه زده برای كاشت را پس از گاورو شدن خاك در محل داغ آب زمین اصلی می‌كارند.

نظمیه تصریح كرد: چنانچه بافت خاك مزرعه سنگین باشد به منظور جلوگیری از سله بستن روی بذور داخل هر گودال را به وسیله ماسه می‌پوشانند كه این عمل به رشد گیاه كمك فراوان خواهد كرد.

برنامه «خوشه چین» كاری از گروه كشاورزی شبكه رادیویی اقتصاد است كه روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه هر هفته ساعت 13,30 به مدت 25 دقیقه به تهیه كنندگی «مهدی شیار» با هدف آموزش نكات ترویجی برای تولید با كیفیت و افزایش بهره وری در مزارع كشاورزی بر روی موج اف ام ردیف 98 قرار می‌گیرد و علاقمندان می‌توانند جهت دریافت فایل صوتی برنامه به سایت این رادیو مراجعه كنند.

دسترسی سریع