امیر نوری پیشكسوت برجسته رادیو عنوان كرد :

جشنواره بین المللی رادیو فرصتی برای انتقال فرهنگ ایرانی است

1397/09/24
|
13:41

گفتگو:محسن گودرزی
امیر نوری از جمله افرادی است كه از دوران كودكی علاقه فراونی به ادبیات و مفاهیم زبان فارسی داشته است.این جاذبه آنچنان بود كه وی در سال 1338 جذب فعالیت هایی رادیویی شد و همكاری با این رسانه را آغاز كرد. وی در طول دوران كاری خود سوابق درخشانی در زمینه های متعدد كارگردانی، تهیه كنندگی، بازیگری ،نویسندگی و گویندگی دارد كه نشان از اهتمام و علاقه مثال زدنی او به رادیو است.به همین خاطر با وی به گفتگو نشستم تا از زوایای مختلف این رسانه و همچنین جشنواره بین المللی رادیو و اجلاس جهانی صدا را از منظر استاد امیر نوری بررسی كنیم.
رادیو یار تمام عیار زبان فارسی
به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، استاد امیر نوری پیشكسوت برجسته رادیو ضمن بیان اینكه رادیو كماكان مهمترین و تاثیر گذارترین رسانه است گفت: در شرایط فعلی رادیو مانند دانشگاه بزرگی عمل می كند كه هرگز جایگاه آن در میان خیل عظمی از رسانه های نوظهور دچار تقلیل نمی شود. زیرا این رسانه در ایران ، علاوه بر وظایف دیگری كه دارد، مبلغ زبان فارسی است كه به لحاظ جنبه های گوناگون ادبی، قدمت و مفاهیم بسیار غنی فرهنگی آن در دنیا كم نظیر است. در كجای دنیا می توان افرادی مانند حافظ ، سعدی ،مولانا،فردوسی و افراد برجسته و اشخاص دیگری را پیدا كرد كه به لحاظ سبك های ادبی و غنای محتوایی دارای آثار مشابه باشند؟! در همین راستا رادیو ، به عنوان شاخص توانست در مقاطع زمانی معاصر كه گویش ها و لهجه در معرض تغییرات گوناگون بود، كمك شایانی به حفظ بعضی از مضامین پایه در ادبیات فارسی كند. ما در كشورمان بالاترین و ارزشمند ترین آثار فرهنگی و ادبی دنیا را داریم. از طرفی در هر كشوری وقتی استقلال و حفظ تمامیت ارضی در آن محقق می شود، یك زبان رسمی در آن كشور به همگان معرفی می شود كه رادیو توانست كمك شایانی به حفظ زبان بنماید.
وی در خصوص ارتباط رادیو و تقویت زبان فارسی افزود: زبان از دو ویژگی لهجه و گویش برخودار است.این مسیله در آن سال ها به گونه ای بود كه به خاطر قومیت ها مختلف و سطوح گوناگون اجتماعی ، چندین لهجه و گویش در ایران وجود داشت كه اگر هدایت مناسبی صورت نمی گرفت ممكن بود منجر به تعدد و تكثر خوانش های متون شود. همچنین از طرفی هم با توجه به راه اندازی رادیو در پایتخت كشور، تصمیم گرفته شد لهجه حاكم بر تهران و همچنین گویش افراد تحصیلكرده به عنوان معیار مطالب پخش شده از رادیو ، در نظر گرفته شود. در همین راستا انتخاب افراد برای همكاری و فعالیت در این رسانه نیز بر اساس دارا بودن دو ویژگی یاد شده در نظر گرفته شد.این روند بعد از سالها در كشور جا افتاد و تا به امروز نیز ادامه پیدا كرده است .به همین ترتیب می توان گفت همه مردم ایران از رادیو و گوینده های رادیو این سبك صحبت و گفتار را آموختند.
وی درباره پیداش رسانه های جدید و نقش رادیو در میان طیف وسیعی از این رسانه ها افزود: این مورد بستگی به تفكر و مدیریت موجود در رادیو دارد. رادیو در كوران رقابت با سایر رسانه های جدید مانند یك شاخص برای حفظ زبان، موثر و پر كاربرد است و این رسانه كماكان در بالاترین سطح آموزشی قرار دارد. رادیو باید مقام تاثیر گذاری خود را حفظ كند و اگر افراد فعال در این رسانه قواعد زبانی را رعایت نمایند، معیار و شاخصی همیشگی و اثر گذار در این راستا خواهند بود. همچنین افزایش و توسعه دانش و اطلاعات در بخش های مختلف و متنوع باید به گونه ای باشد تا كسی كه تمام برنامه سازان رادیویی خود را به بالاترین سطوح ممكن برسانند.
وی در خصوص افزایش مخاطبان رادیو گفت: اگر تولید برنامه منطبق با اصول حرفه ای باشد، مردم مانند همیشه جذب رادیو می شوند. چون همه از رادیو گفتار شایسته را یاد گرفته اند كه اثر همیشگی دارد. مانند صحیح خواندن و بیان دقیق واژه ها كه كمك شایانی به جلب توجه مردم دارد. در كنار این مسیله افزایش محتوی و غنای برنامه ها نیز بخش دیگر این رویداد است.همچنین باید توجه كرد شبكه های تخصصی رادیو اگر در مسیر صحیح و حرفه ای باشند، می تواند بسیار مفید بوده و علاقه مندان بیشتری را جذب كند.وی در خصوص ادوار مدیریتی رادیو نیز خاطر نشان كرد: در زمان دكتر شاه آبادی معاون فعلی صدای رسانه ملی، تفاوت های مثبت و مفیدی نسبت به سالیان گذشته در رادیو ایجاد شده است كه یقینا نتایج آن را خواهیم دید
جشنواره رادیو فرصتی برای انتقال فرهنگی غنی ماست
استاد نوری با اشاره به اهمیت ویژه جشنواره بین المللی رادیو و اجلاس جهانی صدا گفت: به خاطر ماهیت بررسی دقیق آثار مختلف ،متنوع و متعدد مرتبط با رادیو در جشنواره بین المللی رادیو و همچنین تشخیص برنامه های قوی،این رویداد بزرگ بسیار تاثیر گذار است. جشنواره باید محلی برای بازشونی كامل برنامه ها توسط مدیران و برنامه سازان باشد تا ارزیابی مناسب صورت گیرد. این روش تاثیر زیادی بر آموزش افراد فعال در رادیو دارد . در حقیقت جشنواره رادیو محلی است كه برنامه سازان داخلی با همكاران خارجی خود در فضایی صمیمی بیشتر آشنا شده و این اتفاق منجر به آن می شود تا برنامه سازان رادیویی داخلی با فرهنگ ، تمدن و زبان های خارجی آشنا شوند .مسلما ثمره این آشنایی می تواند فرهنگ و ادبیات فارسی را بیشتر به جامعه بین المللی معرفی كند .در حقیقت این فضا فرصت مناسبی است تا آثار برجسته فرهنگی خودمان را به برنامه سازان رادیویی بین المللی ارائه كنیم. همچنین مفاهیم فرهنگی ما كه آمیخته به ستایش از پروردگار بزرگ،پیامبر اسلام و ائمه معصومین علیهما السلام است ، به معرفی جنبه های دینی و مذهبی ما نیز كمك می كند.
وی در خصوص برگزاری جشنواره رادیو گفت: این رویداد مهم نباید دچار تكرار شود و در هر مقطع زمانی باید ایده های نو و جدید بیشتری را در تمامی جلوه های آن شاهد باشیم . ضرورت مشورت بیشتر با محوریت دانش افزونتر كه منتهی به هنر متعالی تولید برنامه های رادیویی شود باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.جشنواره بین المللی رادیو واجلاس جهانی صدا محفلی است كه حجم بسیار زیادی از مقالات علمی به آن ارائه می شود.یقینا دسته بندی این اطلاعات می تواند نقش بسزایی در هم افزایی و ارتقاء كیفی برنامه های مختلف رادیو ایفا نماید .زیرا با معرفی علم و دانش فرهیختگان كه بدور از هر گونه اندیشه یا سلیقه انفرادی است و در آن با محوریت مشورت و مدد از اندیشه و فكر دیگران همراه است ما را به سطوح بالاتری هدایت می كند.به همین خاطر در پایان هر دوره از جشنواره ، این حجم از مطالب و محتوای تولید شده علمی و كاربردی توسط هیئت و اتاق فكری مجرب مجددا بررسی بشود و تاثیرات فزاینده آن مورد توجه قرار گیرد.
همچنین برای غنای هرچه بیشتر این اتفاق بسیار مهم رادیویی باید از خرد جمعی و تكیه بر مشورت عمومی فرهیختگان استفاده كرد و در این مسیر اصلا این نفرات را محدود نكنیم تا آنها بتوانند به راحتی تفكرات خود را اعلام كرده و بر اساس مصلحت تصمیم نهایی توسط مدیران اتخاذ شود.

دسترسی سریع