در گفتگو با سرپرست رادیو معارف مطرح شد: از صدا و سكوت تا هنری ماندگار در جشنواره بین المللی رادیو

با مسعود كاویانی سرپرست رادیو سراسری معارف در باره‌ی برگزاری جشنواره برنامه‌های رادیویی پس از وقفه‌ای كه ایجاد شده بود، همصحبت شدیم و نظر اورا در باره‌ی لزوم برگزاری جشنواره چهاردهم و وضعیت رادیو معارف برای حضور پرسیدیم.

1397/10/19
|
11:32

از صدا و سكوت تا هنری ماندگار در جشنواره بین المللی رادیو
*نظر شما درباره برگزاری جشنواره برنامه‌های رادیویی چیست؟
- برگزاری جشنواره به عنوان یكی از روش ها و راههای ایجاد فضای شور و نشاط و همچنین رقابت سالم بین برنامه سازان و شبكه ها امری مبارك و در خور تقدیر است.
جشنواره یكی از راههای شناخت استعدادها و توانمندی های اصحاب رادیو است و علاوه بر این كه عرصه نوآوری های ساختاری طراحی و ایده پردازی است كلاس درس و آموزش محسوب می شود انتقال تجربه، تخصص از نسلی به نسلی در كنار نشان دادن جسارت و پیدایی قالب های جدید ساختار شكنانه با حفظ اصول برنامه سازی یكی از زیباترین جلوه های جشنواره است .
همچنین حضور و رقابت اعضاء خانواده بزرگ رادیو در یك محیط علاوه بر اینكه فضایی رقابتی با چاشنی استرس ناشی از مسابقه را شكل می دهد باعث انگیزه هایی برای خلق آثاری بهتر در آینده خواهد شد
در جشنواره است كه حتی افراد غیر برنامه ساز می توانند استعدادهای خودشان را در قالب یك برنامه رادیو در معرض قضاوت و داوری قرار دهند و برای رادیو آن كار یك فرصت محسوب می شود كه بتواند از این استعداهای پنهان استفاده بهتری ببرد
*از لزوم برگزاری جشنواره چهاردهم بگویید؟با وجودی كه در آن وقفه پیش آمده بود؟
جشنواره بین المللی رادیو ،عرصه جوان و هنر

- از آنجا كه جشنواره علاوه بر ایجاد فضایی رقابتی بین برنامه سازان به نوعی بین شبكه های مختلف هم رقابت ایجاد می كند خصوصا به لحاظ روحی و روانی آثار بسیار مثبتی در خانواده بزرگ رادیو دارد
جشنواره یعنی حركت ،حركت رسانه و رادیو به جلو. نفس این حركت ارزشمند و پسندیده است
جشنواره به مثابه آیینه ای است كه برنامه سازان و شبكه های رادیویی می توانند با نگاه به آن ایرادها و نواقص خودشان را اصلاح نمایند و این مساله وظیفه دست اندركاران جشنواره را سنگین تر می كند .
جشنواره برای رادیو لازم است زیرا علاوه بر اینكه موجب فضای شور و نشاط می شود باعث همگرایی و هویت بخشی و احساس تعلق بیشتر برنامه سازان به رادیو به عنوان رسانه ای قدیمی با ویژگی ها خاص خود می شود جشنواره می تواند یكی از دلخوشی های برنامه سازانی باشد كه یكسال در استودیو ها و باكسهای بازشنوایی درگیر تولید و ساخت برنامه برای رادیو هستند و این چند روز حضور در جشنواره هوای تازه ای در كالبد این جسم خسته از كار و تلاش شبانه روز است لذاضرورت دارد كه به برگزاری منظم و هر ساله جشنواره توجه بیشتری شود
همكاران ما در رادیو شبیه یك خانواده هستند و نفش جمع شدن آنها دور هم و توجه به این استعدادها و آثارشان در قالب گردهمایی به نام جشنواره خیلی در ایجاد حال خوش آنها موثر است
*آیا پیشنهادی برای برگزاری بهتر جشنواره چهاردهم برنامه‌های رادیویی دارید و اگر نواقصی را در جشنواره‌های قبل مشاهده كردید مطرح كنید؟
فارغ از همه هیاهوها ،‌باكوله باری ازتجربه امسال می آییم
_ برگزاری سیزده دوره جشنواره تجربه بسیار ارزشمندی است كه حتما دست اندركاران جشنواره چهارم از آن استفاده خواهند كرد جشنواره رادیو دیكته نوشته شده ایست كه بالاخره معایب و محاسن خودش را دارد و خوب است ضمن مشورت با مسولان قبلی از تجربه آنها استفاده كرد
یكی از كارهای بسیار خوب و مهمی كه در این جشنواره پیش بینی شده ایجاد بخش مستمر در جشنواره است یعنی برنامه های معرفی شده هر شبكه به صورت مستقیم از آنتن ضبط و مورد داوری قرار میگیرد این یعنی تاثیر كامل و مستقیم جشنواره روی آنتن هر شبكه در واقع جشنواره نباید صرفا رقابت برنامه سازان بر اساس برنامه های ساخته شده برای جشنواره باشد رقابت برنامه های مستمر موجب ارتقاء برنامه سازی به لحاظ محتوایی و ساحتار می شود و با این كار مخاطب رادیو هم از جشنواره بهره مند می شود بالاخره زنده بودن هر رسانه به وجود مخاطب است و زنده و پویا بودن رادیو هم به وجود شنونده است ووقتی جشنواره باعث خلق آثار خوب و مفید روی آنتن شود اقبال و رضایت شنونده به رادیو بیشتر خواهد شد
نكته دیگر اینكه اگر در جشنواره به برگزیدگان قولی و وعدهای داده می شود باید به آن وعده وفادار بود
خب در یكی ازجشنواره های قبل گفته شد كه افراد رتبه اول جشنواره استخدام می شوند ولی هستند افرادی كه بعد از گذشت حدود ده سال از آن جشنواره هنوز استخدام نشده اند در حالی كه در جشنواره باید ازافراد خلاق كه سرمایه های ارزشمند سازمان محسوب می شود حمایت كرد .
*رادیو معارف برای شركت فعالتر در جشنواره چهاردهم چه كرده است؟
جوششی از درون در جشنواره بین المللی رادیو
_همزمان با اعلام فراخوان جشنواره كارگروهی از بهترین برنامه سازان شبكه معارف را تشكیل دادیم تا روند انتخاب آثار با مشاركت خود برنامه‌سازان انجام شود. اكثریت این برنامه‌سازان در سال‌های گذشته، در جشنواره‌های داخلی و بین المللی حائز رتبه شده بودند و از نظر فعالیت حرفه‌ای در جایگاه ممتازی قرار دارند. همچنین یك نفر از همكاران را كه تجربه خوبی در جشنواره دارند و بارها رتبه كسب كرده اند به عنوان دبیر كارگروه انتخاب كردیم تا علاوه بر تبلیغات، فرآیند دریافت آثار و تشكیل جلسات كارگروه را پیگیری كند.
این كارگروه پس از برگزاری هفت جلسه كارشناسی و ارزیابی برنامه‌ها، هفت برنامه را در بخش مستمر و ویژه (با توجه به سهمیه تعیین شده برای رادیو معارف در مرحله نخست) معرفی كرد و ان شاء الله تا پایان آذر كه فرصت اعلام مرحله دوم آثار است، جلسات كارگروه ادامه خواهد یافت و بقیه آثار هم انتخاب می‌شود.
برای حضور در بخش مستمر جشنواره، قطعاً از تمام سهمیه‌ای كه برای رادیو معارف در نظر گرفته شده است استفاده خواهیم كرد.
*پیش بیینی شما برای حضور آثار رادیو معارف برای جشنواره به چه میزان است ودر چه ساختارها و قالبهایی برنامه دارید؟
در نگارخانه اصحاب هنر ، چه ذوق ها كه شكوفا نشود

_ بحمد الله در بخش های داخلی و آزاد شاهد استقبال خوب همكاران بودیم به شكلی كه حتی همكاران اداری ما كه در عرصه برنامه‌سازی فعالیت ندارند، در بخش آزاد حضور مطلوبی داشتند. البته با توجه به اینكه فرصت دریافت آثار در بخش آزاد ادامه دارد پیش بینی می‌كنم كه این استقبال چشمگیر تر شود.
برنامه‌هایی در قالب‌های مجله، گفت و گو، مستند و ... برای حضور در بخش رقابتی ساخته شده است.
*نحوه حضور همكاران رادیو ایران در جشنواره به چه صورت است؟
_ ما برای تشویق همكاران به حضور در جشنواره از سال‌های پیش، جوایز داخلی (جایزه نقدی و ارتقاء رده شغلی به مدت یكسال ) در نظر گرفتیم كه امسال نیز آن را اعمال خواهیم كرد. همچنین برای طرح‌های ممتازی كه در بخش آزاد ارائه شود هدیه جداگانه‌ای در نظر گرفته‌ایم. رویكرد ما تشویق همكاران به حضور در جشنواره است و در این راه از اقدامی فروگذار نكرده‌ایم.
*انتظارات شما از جشنواره چیست؟
- انتظار ما از جشنواره ایجاد فضای با نشاط سالم و عادلانه برای رقابت سازنده و شكوفایی استعدادهای نهفته است.
*توجه به تجربه پیشكسوتان به بالا بردن (كیفی سازی) جشنواره چه كمك ‌هایی می‌كند؟
جشنواره بین المللی رادیو میدان بالندگی جوانان و تكریم پیشكسوتان
- پیشكسوتان سرمایه های هر سازمانی هستند و شاید بتوان ادعا كرد كه موفقیت بدون استفاده از دیدگاه ها و تجربیات آنان امری دست نیافتنی باشه. در رادیو معارف هم افتخار ما اینه كه بتوانیم از این سرمایه ها بهره ببریم و همان طور كه پیش از این عرض كردم ما در كارگروه ارزیابی آثار، همكارانی را انتخاب كردیم كه در سال‌های گذشته در جشنواره ها افتخارآفرینی كرده‌اند. این عزیزان سال‌هاست كه در رسانه مشغول كار هستند و بعضی از آنها در آستانه بازنشستگی قرار دارند.
تلاش كرده‌ایم از این تجربه گران‌بها در طول سال نیز بهره ببریم و با برگزاری جلسات هفتگی ارزیابی برنامه‌ها، سخن‌هایی از جنس برنامه سازان مطرح كنیم نه صرفاً سخنان مدیریتی.
این رویكرد را در جشنواره چهاردهم نیز ادامه دادیم و در بخش برنامه های آزاد، كارگروه ارزیابی آثار، نظر مشورتی خود را بیان می‌كند تا همكاران، برنامه فاخر و در تراز حضور در جشنواره تولید و ارائه كنند.
* توجه به جنبه آموزش جشنواره تا چه اندازه انجام می‌شود؟
- اگر امكان داشته باشه كه بعد از جشنواره آثار منتخب در كارگاه هایی تخصصی با حضور كارشناسان و سازندگان آثار بررسی و به نوعی به صورت آموزشی نقدو بررسی بشوند. بسیار موثر و مفید خواهد بود
* آیا نگرش نقادانه به جشنواره از هم اكنون وجود دارد؟
- نقد ها معمولا بعد از جشنواره است الان هر چه هست پیشنهاداست.

دسترسی سریع