رییس مركز جوانی جمعیت در برنامه « رهنمون» رادیو فرهنگ گفت: در مطالعات پیمایشی وزارت بهداشت، 80 درصد از كسانی كه سقط عمدی انجام دادهاند، اعلام پشیمانی كردهاند.
صابر جباری رئیس مركز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با حضور در برنامه « رهنممون» باموضوع بررسی آسیب ها و چالش های پدیده سقط جنین كه امروز دوشنبه از رادیو فرهنگ پخش شد با اشاره به آمار سقط در كشور، بیان كرد: بیش از 90 درصد سقط جنین ها در كشور در قالب خانواده و مشروع است كه كمتر از 30 درصد در مراكز مجاز و غیر مجاز پزشكی است و بفیه در منازل اتفاق می افتند .
روزانه بیش از هزار سقط غیرقانونی در كشور انجام میشود
وی ادامه داد : آمارها در زمینه سقط روزانه دقیق نیست اما متاسفانه ما حدود هزار سقط جنین روزانه در كشور شاهدیمكه بیانگر این است كه نیاز به فرهنگسازی است تا مشخص شود جنین فرزند است یا خیر و سقطها در كشور به سه دسته تقسیم میشوند. نخست، سقط خود به خودی كه بدون دخالت مادر و به صورت طبیعی رخ میدهد. دوم، سقط قانونی و پزشكی كه سالانه حدود 10 تا 12 هزار مورد انجام میشود و مربوط به مواردی است كه ادامه بارداری برای سلامت مادر خطرناك است یا ادامه حیات جنین امكانپذیر نیست. نوع سوم، سقط غیرقانونی، عمدی یا جنایی است كه متأسفانه بیشتر از سقطهای كشور را شامل میشود.
جباری افزود:بیشتر سقط ها بین 30 تا 40 سالگی با علل مختلف از جمله نخواستن فرزند بیشتر بین 40 درصد ، مشكل معیشتی و اقتصادی حدود 21 درصد و بد موقع بودن بارداری حدود 20 درصد است كه متاسفانه تحت تاثیر فشار و جبر اجتماعی و نگاه جامعه به تعداد فرزند است .
رییس مركز جوانی جمعیت گفت : این آمار نشاندهنده اهمیت بالای موضوع و ضرورت اتخاذ تدابیر جدی برای پیشگیری از سقطهای غیرقانونی و پرداختن به عوامل اجتماعی و پزشكی مرتبط با این پدیده است.
80 درصد از كسانی كه سقط عمدی انجام دادهاند، اعلام پشیمانی كردهاند
جباری یادآور شد: علتهای اول و سوم تحت تأثیر فشارهای اجتماعی و روانی ناشی از اجرای افراطی سیاستهای تنظیم خانواده در سالهای گذشته به وجود آمده است.
وی خاطرنشان كرد: در سقط جنین تنها مادر نقش ندارد بلكه با همراهی پدر انجام می شود و60 درصد سقط جنین ها در خانواده صورت می گیرد در مطالعات پیمایشی وزارت بهداشت، در 60 درصد همراهی پدر مادر باهم بودند و تصمیم گرفته اند و دلیل اصلی این استدكه جنین زیر چهار ماه تنها یك لخته خون است و مراتبی از رشد و وجود ندارد و ار این نگاه اصلاح شود آمار كمتر می شود و گروه های مردمی حامی های زندگی و عمدتا با اصلاح نگاه خانواده موفق به منصرف كردن افراد. از سقط جنین شدند ،
جباری با اشاره به آمار پشیمانی افراد از سقط جنین گفت : 80 درصد از كسانی كه سقط عمدی انجام دادهاند، اعلام پشیمانی كردهاند و 77 درصد از آنان گفتهاند كه به دیگران پیشنهاد نمیكنند این كار را انجام دهند.
رئیس مركز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت تأكید كرد: مطالعات نشاندهنده وجود ارتباط فطری و عاطفی بین مادر و جنین و همچنین تأثیرات تلخ سقط بر روح و روان مادران است پس برای فرهنگسازی این مساله كه جنسن یك شی نیست و حسات دارد باید رسانه ها و همه مردم و درتكاه ها برای روشنگری ورود كنند و از رادیو فرهنگ برای پرداخت تخصصی به این مساله فرهنگی تشكر می كنیم .
جباری افزود: كسانی كه قصد انجام سقط عمدی دارند، در یك دوره التهابی و استرس قرار دارند و اگر بتوان به این افراد مشاورههای لازم را ارائه داد، اغلب از انجام سقط منصرف خواهند شد از طرفی در عرصه بهداشتی باید اصلاح فرهنگی انجام شود كه بالای 42 سال دوره طلایی است نه زمان خطر پس این فرهنگ باید اصلاح شود و اینكه بارداری بدون برنامه ریزی حتما مهم نیست بلكه در دنیا 33 درصد بارداری ها بدون برنامه ریزی است و همیشه صد در صد دست بشر نیست .
وی ادامه داد: به عبارت دیگر، وقتی فشار روانی و هیجانی از روی این افراد برداشته میشود، آنها تصمیمات درستی میگیرند و جنین را حفظ میكنند.
77 درصد افرادی سقط جنین كردند آن را به دیگران توصیه نمی كنند
جباری با بیان اینكه در هر بارداری مادر تجربه جدیدی را دارد و مادری یك پناه بی پناهی است به اهمیت حس مادری تاكید كرد و گفت : یكی از دلایل فرهنگی سقط جنین این است كه مادر به جنین حس مادری ندارد و انگاره نادرست است نقش حمایتی پدر و خانواده بسیار مهم است سقط در التهاب مادر است اگر مدیریت شود انصراف می دهند
وی ادامه داد: 80 درصد افراد كه از سقط جنین پشیمان هستند و 77 درصد افرادی كه سقط جنین مردند این تجربه زیسته را به دیگران توصیه نمی كنند چون تجربه تلخ و حس مادری در وجود دارد .
جنین، شیء یا یك لخته خون نیست، انسان است
جباری ادامه داد: در پزشكی شش هفتگی به راحتی تپش قلب نشان داده می شود و یك انسان مینیاتوری را در سونوگرافی شاهد هستیم و یكی از خوشایندترین خاطرات یك مادر و پدر شنیدن صدای قلب جنین است و با فرهنگسازی به كمك علم پزشكی باید برای خانواده ها تبیین كرد كه جنین، شیء یا یك لخته خون نیست، انسان است.
رئیس مركز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: در دوره تنظیم خانواده تاكید بود كه زیر 18 سال و بالای 35 سال افراد بهتر است باردار نشوند اما اشتباه بود چوناستثنا در خطر جانی برای افراد پرخطر بود ولی سن به تنهای عاملی نیست یا فاصله سنی بین 3 تا5 سال بین زایمان نیست در زایمان طبیعی بعد از 6 ماه و در سزارین پس از یكسال بارداری پر خطر نیست البته سختی دارد اما دلیل بر قتل نفس نیست .وی با اشاره به نقش اطرافیان در حفظ یا سقط جنین گفت: اطرافیان نقش مهمی در تاثیر بر مادر و پدر در دوران بارداری دارند اما اگر بدانیم جنین حیات دارد این اتفاق نمی افتد.
جنین در 6 هفتگی درد را احساس میكند
پژوهشگر حوزه حیات جنین در رادیوفرهنگ گفت: جنین پیش از اگاهی والدین از بارداری به یك انسان دارای احساس تبدیل شده و سقط جنین قتل یك انسان كامل با ضربان قلب و احساس است.
آیدین لطفی آذر پژوهشگر حوزه حیات جنین و متخصص رادیولوژی دیگر كارشناس برنامه رهنمون گفت: عوامل مختلفی ازجمله اقتصادی، سیاسی، قانونی، فرهنگی و ... برای سقط جنین وجود دارد كه در این میان، عامل اصلی این عمل این است كه جنین یك شی تصور شده و درنتیجه سقط كردن بسیار ساده در نظر گرفته میشود؛ بنابراین بخشی از این آمار به این دلیل است كه تصور جامعه ما از جنین، با واقعیتها بسیار تفاوت دارد. در بحث جنین باید بدانیم جنین موجود زنده ای است كه امكان صحبت كردن و دفاع از خود ندارد و از سه هفتگی بعد از لقاح ضربان قلب او احساس می شود و از پنج هفتگی با اندام های ابتدایی شروع به حركت می كند و بر اساس تحقیقات پس از شش هفتگی جنین درد را احساس می كند .بارها در سونوگرافیهایی كه توسط همكاران ما انجام میشود اتفاق افتاده است كه بابیان جزئیات شكلگرفته در جنین به خانوادهها، اینكه جنین تا چه حد حتی ازنظر خصوصیات ظاهری تبدیل به یك انسان شده است و حای بند انگشت جنین قابل مشاهده است.
جنین چهارماهه یك انسان كامل است
این متخصص رادیولوژی با اشاره به اینكه در اذهان عمومی معروف شده است كه جنین تا چهارماهگی هنوز كامل نشده و اجازه سقط كردن آن وجود دارد، از دیدگاه رادیولوژی ویژگیهای جنین در سنین مختلف بارداری را به این شرح توضیح داد: در انتهای 8 هفتگی بعد از لقاح ما یك انسان مینیاتوری دارای حركات و احساسات لامسه و درد راداریم در جنینشناسی نیز 8 هفتهی اول بعد از لقاح را دوران رویانی و بعدازآن را دوران جنینی در نظر میگیرند و این موجود زنده بزرگترین حامی پدر و مادر است كه باید آن را حفظ كنند و باور جنین شناسان بر این است كه یك انسان مینیاتوری را در انتهای 8 هفتگی خواهیم دید. یك جنین پس از طی دورهی رویانی و در 8 هفته بعد از لقاح ازنظر جنینشناسی و شواهد ظاهری چشم دارد، دست دارد، حركت میكند، اگر محرك دردناكی به وی بخورد خود را عقب میكشد و اگر درحالیكه جان دارد سقط شود مثل یك انسان جان میدهد.
وی با بیان عدم اطلاع مادرانی كه اقدام به سقطجنین میكنند از ویژگیهای جنینی كه میخواهند سقط كنند و دلایل والدینی كه برای سقطجنین مراجعه میكنند، عنوان كرد: دفعات بسیار پیشآمده است كه مادری برای بار اول از جهت سونوگرافی بارداری آمده است و قصد اسقاط جنین ناخواسته را دارد و دیدن این موارد در صفحهی دستگاه سونوگرافی او را منصرف كرده است و یا مادر و پدری كه قصد اسقاط جنین را داشتهاند با دیدن ظاهر انسانی فرزند خود پشیمان شدهاند. متأسفانه بسیاری از سقطجنینها ازآنجا منشأ میگیرد كه تبیین انسان بودن جنین برای جامعه صورت نگرفته است و خانوادهها سقطجنین را تا 4 ماهگی یكی از گزینههای پیش روی خود در نظر میگیرند كه باید در جامعه فرهنگسازی شود
سقط جنین دارای عوارض جسمی و روحی سنگین است
یك پزشك و پژوهشگر اجتماعی در رادیو فرهنگ گفت: عمل سقط جنین دارای عوازض سنگین روحی و جسمی است كه گاهی منجر به مرگ مادر، ناباوری دائمی، افسردگی و مواردی هم خودكشی می شود.
دكتر سحر منصوری (پزشك و پژوهشگر اجتماعی) نیز به عنوان كارشناس برنامه « رهنمون» رادیو فرهنگ با موضوع بررسی چالش ها و آسیب های سقط جنین گفت: متاسفانه اغلب مراجعه برای سقط جنین بانوانی هستند كه شرایط را برای باردار شدن مساعد نمی دانند و در روزهای اولیه هیجان بارداری اولیه و فضای قالب اطرافیان ممكن است آنها را به سمت سقط جنین سوق دهد و بهترین حالت این است قبل از تصمیم گیری مراجعه كنند .
وی ادامه داد: با توجه به سهولت دسترسی به داروهای سقط جنین بیشتر مراجعین پس از اقدام به پزشك مراجعه می كنند و طبق آمار بین 15 تا29 درصد ناباوری ها بر اثر سقط است در خالی كه سقط یك عمل هم اهدای عازضه است .
این پزشك گفت: سقط جنین (در غیر مواقع ضروری) در واقع نوعی قتل محسوب میشود و عملی حرام است و حتی كشورهایی كه بحث دین هم مطرح نیست جمعیت های مردمی بر مبنای مباحث اخلاقی و انسانی سقط جنین را زشت دانسته و با آن مبارزه می كنند ، حنین از قبل از چهار ماهگی هم یك انسان است و جز در موارد خاص ث پرخطر نباید آن را از بین برد از طرفی عمل سقط جنین واقب جسمی و روانی متعددی دارد و گاهی هم منجر به مرگ مادر است.
این پزشك و پژوهشگر اجتماعی افزود: گاهی افراد با سقط جنین به عنوان یك مسئله خیلی ساده برخورد میكنند در حالیكه اگر بدانند عملا چه اتفاقی میافتد،و در 48 ساعت اول هیجانات اولیه و فرهنگسازی بعید است بسیاری از آنها دست به این كار بزنند.