استاد دانشگاه: داعش، رادیكال‌ترین گروه سلفی جهادی است

دكترمحمد جعفری‌هرندی ،گفت: ابوبكر بغدادی از نظر ماهیتی، فرد بسیار مشكوكی است كه سابقه روشنی به لحاظ عملكرد، دانش و اطلاعات ندارد.

1396/09/01
|
16:42

برنامه "گفت‌وگوی سیاسی" با موضوع (ویژگی‌ها و مولفه‌های سیاسی و دینی رویكرد تكفیری داعش و ریشه‌ها و آبشخورهای ترویج و حمایت از اندیشه در جهان اسلام) با حضور دكترمحمد جعفری‌هرندی، استاد دانشگاه روانه آنتن شبكه رادیوگفت‌وگو شد.
دكترمحمد جعفری‌هرندی در مصاحبه با رادیوگفت‌وگو عنوان كرد: بعد از اینكه ابوبكر بغدادی، سركرده داعش با اسامه بن لادن ملاقات داشت و تائیدیه‌های از بن لادن گرفت، در عراق القاعده عراق را تشكیل داد. البته القاعده عراق به رهبری زرقاوی بود كه در سال 2006 در بمبارانی زرقاوی كشته شد و جانشین وی ابوعمر بغدادی می‌شود. وی نیز در سال 2010 كشته و ابوبكر بغدای جانشینی وی را به عهده می‌گیرد.
وی افزود: در این فاصله از نظر فكری و عملكرد سیاسی داعش ، اتفاق‌هایی افتاده است. به طوری كه خود ابوبكر بغدادی از نظر ماهیتی، فرد بسیار مشكوكی است كه سابقه روشنی به لحاظ عملكرد، دانش و اطلاعات ندارد. وی تحصیلكرده بغداد است و دكترای فقه از دانشگاه بغداد گرفته و لیسانس و فوق لیسانسش نیز در رشته فقه و حقوق بوده است. در سال 2005 ابوبكر بغدادی به وسیله آمریكاییها بازداشت می‌شود و تا 2009 در زندان به سر می‌برد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: چهار سالی كه ابوبكر بغدادی در زندان گذراند، مبهم است و بسیاری مسائل در این چهار سال گذشته كه به نظر می‌رسد كه آمریكاییها ابوبكر بغدادی را آماده كردند برای اهداف و مطامعی كه در سر داشتند. در حال حاضر برخی مسائل به بیرون درز كرده كه در آن چهار سال چه اتفاقاتی رخ داده است! بنابراین در سال 2009 كه ابوعمر بغدادی كشته می‌شود، ابوبكر بغدای جانشینی وی را به عهده می‌گیرد و در سال 2010 این جانشینی رسمیت به خود می‌گیرد.
دكترمحمد جعفری‌هرندی گفت: ابوبكر بغدای در سال 2013 اعلام دولت سیاسی عراق و شام می‌كند. اما از نظر ریشه‌های فكری و تفاوت آن با سایر فرقه‌ها و گروهك‌های سلفی جهادی در آن است كه در واقع وقتی تفكر سلفی جهادی شكل می‌گیرد، از شكل‌های افراطی و رادیكال تفكر سلفی است در حالی كه سلفی‌ها گروه‌های ملایم‌تری نیز دارند در حالی كه داعشی‌ها رادیكال‌ترین فرم سلفی جهادی هستند كه حتی سلفی‌های جهادی دیگر نیز با آنها مخالفت كردند.
وی افزود: در واقع داعشی‌ها قائل به این هستند كه اساسا دو دشمن اصلی دارند، دشمن قریب و دشمن غریب. دشمن غریب، دشمن دوری است و دشمن قریب یك دشمن نزدیك است اگرچه سایر سلفی‌های جهادی نیز قائل به دو دشمن هستند اما در مصداق آن با یكدیگر اختلاف‌نظر دارند. داعشی‌ها اعلام كردند كه دشمن نزدیك ما رافظیان هستند، به تعبیر آنها كه شیعیان را رافضی تلقی می‌كنند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در حالی كه بقیه گروه‌های سلفی جهادی دشمن قریب را امریكا می‌دانند و در این مصداق با یكدیگر تفاوت پیدا كردند كه این تفاوت مهمی است و بعدا نمودهای بسیار زیادی پیدا كرد. تفاوت دیگری كه داعشی‌ها بروز دادند و بسیار كشتار به وجود آورد و آن تفاوت، نگرش آنها به عموم مسلمین بود.

دسترسی سریع