بررسی فعالیت های موسیقی استان خوزستان در نوایی

برنامه موسیقی نوایی در ادامه بررسی موسیقی نواحی ایران سه شنبه 2 مهرماه به معرفی موسیقی استان خوزستان اختصاص دارد.

1398/07/02
|
15:57

به گزارش روابط عمومی رادیو فرهنگ, برنامه نوایی سه شنبه 2 مهرماه هوشنگ جاوید پژوهشگر موسیقی كارشناس مجری با كارشناسان موسیقی حوزه خوزستان درخصوص فعالیت های موسیقایی این استان گفتكو می كند.
آهنگ شوشترى گوشه‌اى از همایون است. شوشتر بر روى تمام دستگاه‌هاى موسیقى ایران آهنگ‌هاى محلى دارد و براى هر كدام از دستگاه‌هاى موسیقى ایران یك ردیف محلى در شوشتر اجرا و خوانده مى‌شود. اغلب باغبان‌ها، بافنده‌‌ها و بیشتر مردم، موسیقى را خوب مى‌دانند و آواز محلى را خوب مى‌خوانند. نى جفته، سرنا، تار، تنبك، دایره، ‌ دهل و نى هفت‌بند از جمله آلات موسیقى خوزستان هستند و موسیقى عرب وامدار انواع شعر همانند «ابوزیه»، «عتاب»، «ابوطلگه» یا «بسته» و نظایر آن است. گروه‌هاى آواز‌خوان كه در محل آنان را «الخاشبه» مى‌گویند با ادوات و آلات موسیقى عربى كار مى‌كنند. موسیقى و آواز بسیار غمناك عربى محلى وجود دارد كه به نام مبدع آن علوان، «علوانیه» نامیده مى‌شود و نظیر آواز «امیری» مردم مازندران است. در «عتاب» نیز نوعى غم و اندوه احساس مى‌شود ولى «ابوطلگه» یا «بسته» كه هم به شكل فردى و اغلب به شكل جمعى خوانده مى‌شود با شادى و گاه با رقص یا «طلگت اصبع» همراه است. ابزارهاى موسیقى محلى عربى مطبگ، ماصول، الناى، العذابه، الطبله، الدف، الزنجارى، سچابیق، ‌ رباب، سنتور و دَمام هستند
برنامه ی نوایی كاری از گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ به تهیه كنندگی طاهره جولانی است كه به صورت تخصصی به موسیقی نواحی و اقوام ایرانی می پردازد و هر سه شنبه ساعت 16:30 به مدت 30 دقیقه از رادیو فرهنگ روی موج اف ام ردیف 106 پخش می شود.

دسترسی سریع