بختیار در گفتگو با رادیو اقتصاد خبرداد: شدت مصرف انرژی ایران 3 برابر متوسط جهانی!

نماینده مردم گلپایگان، خوانسار وعضو ناظر مجلس در شورای عالی انرژی كشور گفت: هم اكنون شدت مصرف انرژی در ایران سه برابر متوسط جهانی است.

1398/07/28
|
11:18

«علی بختیار» در برنامه «رهیافت» رادیو اقتصاد با موضوع راهكارهای نوین در مدیریت یارانه انرژی و سوخت افزود: متاسفانه در این زمینه اقدامات موثری در كشور انجام نشده است.

وی همچنین اظهارداشت: انرژی به عنوان یكـی از نهـاده هـای مهـم تولیـد جایگـاه ویـژه ای در توسـعه اقتـصادی هـر كـشوری دارد.

نماینده مردم گلپایگان، خوانسار و عضو ناظر مجلس در شورای عالی انرژی بر ضرورت استفاده بهینـه از منـابع انـرژی در كشور تاكید كرد.

وی در ادامه افزود: خوشبختانه در زمینه عرضه انرژی موفقیت های خیلی خوبی با همكاری و تعامل مجلس و دولت طی سال های اخیر در كشور اتفاق افتاده است.

بختیار اظهارداشت: رسیدن به مرز یك هزار میلیون متر مكعب تولید گاز تا انتهای سال جاری، اختصاص منابع از صندوق توسعه ملی برای تكمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس جهت تولید بنزین، اصلاح اساسنامه شركت ساتبا متولی انرژی های تجدیدپذیر، نظارت موثر مجلس برای اجرایی شدن فرآوری گاز همراه نفت و غیره از جمله این موارد است.

وی به رادیو اقتصاد توضیح داد: بهترین تصمیم در اقتصاد كشور راجع به حامل های انرژی تصمیمی كه در قانون برنامه دوم و سوم توسعه گرفته شده بود یعنی بصورت 20 و 10 درصد نرخ این حامل ها افزایش پیدا كند.

نماینده مردم گلپایگان، خوانسار و عضو ناظر مجلس در شورای عالی انرژی افزود: متاسفانه این تصمیم در مجلس هفتم با تصویب طرح تثبیت قیمت ها متوقف و موجب ایجاد یك گپ قیمتی بزرگ در حوزه حامل های انرژی در كشور شد.

وی در ادامه یادآورشد: حال سئوال اینجاست كه آیا می توان به یكباره این گپ قیمتی را برداشت بدون شك چنین چیزی شدنی نیست بلكه ابتدا باید تصمیم گرفت كه این گپ قیمتی افزایش پیدا نكند تا جلوی شكاف مزبور گرفته شود.

«جواد نوفرستی» كارشناس اقتصاد انرژی و رئیس انجمن جامعه ایمن كشور نیز در برنامه امشب رهیافت گفت: كشورهای كه نفت خیر هستند حتی بیش از ایران منابع نفتی در اختیار دارند به موضوع مدیریت منابع، یارانه ها و مصرف انرژی توجه می كنند.

وی افزود: شنیده ها حاكی از اینكه عربستان سعودی قصد ساخت بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان را دارد.

این كارشناس حوزه اقتصاد انرژی و رئیس انجمن جامعه ایمن كشور گفت: انرژی های فسیلی فناپذیر هستند دیر یا زود تمام می شوند.

وی افزود: این منابع ثروت های بین نسلی بوده وباید به خوبی برای نسل های آینده حفظ و صیانت شود.

نوفرستی تصریح كرد: انرژی های تجدیدپذیر فناناپذیرند یعنی تمام نشدنی هستند.

وی گفت: دنیا به سمت استفاده از انرژی های تجدید پذیر در حال حركت است و ایران هم باید دراین جهت گام بردارد.

این كارشناس حوزه اقتصاد انرژی و رئیس انجمن جامعه ایمن كشورافزود: ایران خیلی از قافله جهانی در استفاده از انرژی های تجدید پذیر عقب است.

وی ضمن تاكید بر لزوم جایگزینی انرژی های نو به جای انرژی های فسیلی اظهارداشت: انرژی های فسیلی بالاخره یكروزی به پایان می رسند و به همین جهت ضرورت مصرف انرژی كه فنا پذیر نباشد بیش از پیش در كشور احساس می شود.

نوفرستی گفت: انرژی های فسیلی یا فناپذیر منجر به آلودگی هوا، آسیب به محیط زیست، ابتلاء افراد به انواع و اقسام بیماری ها، افزایش مرگ و میر و بسیاری موارد دیگر در جامعه خواهد شد.

وی افزود: طبق آمار رسمی سالانه بین 26 تا 27 هزار نفر یعنی یك و نیم برابر فوت ناشی از تصادفات جاده ای در اثر آلودگی هوا در كشور جان خود را از دست می دهند بنابراین اگر مسئله سلامت نیز محور قرار گیرد باز هم ضرورت استفاده از انرژی های تجدید پذیر احساس می شود.

نوفرستی اظهارداشت: بر اساس اسناد بالادستی قرار بود شدت مصرف انرژی در كشور به نصف كاهش پیدا كند كه متاسفانه نه تنها این اتفاق نیفتاده بلكه همه شاهد افزایش مصرف انرژی های فسیلی در مملكت هستند.

وی به رادیو اقتصاد گفت: انرژی های تجدیدپذیر فرصت های اقتصادی بی شماری در اختیار اقتصاد كشور قرار می دهد اما متاسفانه با مصرف انرژی های فناپذیر از جمله نفت، گاز، بنزین و نفتگاز فرصت های اقتصادی از دست می رود.

این كارشناس حوزه اقتصاد انرژی و رئیس انجمن جامعه ایمن كشور افزود: متاسفانه كشور در بحث مصرف انرژی نه تنها در راستای چشم 1404 پیشرفت خوبی نداشته كه حتی در بسیاری از شاخص ها در جا زده و پس رفت هم داشته است.

وی اظهارداشت: شدت مصرف انرژی در ایران نسبت به شروع برنامه پنجم توسعه كه قرار بود به یك سوم كاهش یابد متاسفانه كمتر كه نشده هیچ بلكه بیشتر هم شده است.

نوفرستی تصریح كرد: اگر در رسانه ها بصورت شفاف این موضوعات گفته شود كه ادامه وضعیت مصرف كنونی انرژی چه تبعات منفی به همراه خواهد داشت آن وقت مردم از دولت می خواهند كه بیشتر روی مدیریت یارانه ها كار كند.

وی گفت: آخر تمامی این حرف ها این نیست كه گفته شود قیمت حامل های انرژی را افزایش دهید؛ مردم نباید چنین تصوری داشته باشند چرا كه گام های اولیه ای وجود دارد كه بدون افزایش قیمت حامل های انرژی برای كسانی كه الگوی مصرف را رعایت می كنند یعنی نزدیك به 70 درصد جامعه می توان وضعیت را خیلی بهتر از امروز چند پله بهبود و ارتقا داد.

این كارشناس حوزه اقتصاد انرژی و رئیس انجمن جامعه ایمن كشور افزود: راهكارهای ایده آل تری مثل كارت انرژی هم وجود دارد كه باید این موضوع برای مردم بصورت شفاف تشریح تا آحاد جامعه به خوبی از منافع و مزایای این كارت آگاهی پیدا كنند.

وی اظهارداشت: استفاده از كارت انرژی می تواند گام موثری در جهت افزایش عدالت اجتماعی در اقتصاد كشور باشد.

نوفرستی ادامه داد: بدون شك ادامه روند فعلی مصرف انرژی در آینده موجب ایجاد مشكلات عدیده ای برای كشور خواهد شد.

«ساسان كاظم نژاد» معاون شركت بهینه سازی مصرف سوخت نیز در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد گفت: خوشبختانه در سال های اخیر قوانین خیلی خوبی در حوزه بهینه مصرف سوخت از جمله قانون اصلاح الگوی مصرف و قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر به خصوص ماده 12 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است.

وی ضمن اشاره به اینكه جای برنامه كلان و جامع انرژی در كشور به شدت خالی است، افزود: ضرورت دارد چنین برنامه ای هرچه سریعتر تدوین و با سیاست های اجرایی درست در جامعه به مرحله اجرا درآید.

معاون شركت بهینه سازی مصرف سوخت به مقوله بهره وری در حوزه مدیریت انرژی اشاره كرد و گفت: ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر به دولت این اجازه را داده سالانه تا سقف 100 میلیارد دلار بصورت ارزی و 50 هزار میلیارد ریال بصورت ریالی بتواند طرح های بهره وری و بهینه كردن مصرف انرژی با اولویت بخش خصوصی سرمایه گذاری كند.

وی افزود: خوشبختانه تاكنون در این زمینه اقدامات بسیار خوبی از جمله نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده ای بوسیله وزارت نفت و شركت بهینه سازی مصرف سوخت انجام شده است.

كاظم نژاد تصریح كرد: افزون بر چهار هزار دستگاه كامیونت و كشنده در كشور نوسازی و بخشی از سرمایه گذاری نیز باز پرداخت شده است.

وی ضمن اشاره به تصویب 7,5 میلیارد دلار پروژه به منظور بهینه سازی مصرف سوخت در بخش ریلی كشور گفت: بطوركلی از این میزان پروژه تاكنون 150 میلیون دلار منجر به انعقاد قرار داد شده است.

معاون شركت بهینه سازی مصرف سوخت افزود: بحث مدیریت انرژی فقط بحث قیمت و تغییرات قیمتی نیست بلكه روش های غیر قیمتی دارد كه هم اكنون در دنیا مورد استفاده است.

وی اظهارداشت: بطوركلی در سال های اخیر خیلی از كشورهای جهان با استفاده توامان از ابزارهای قیمتی و غیر قیمتی توانسته اند موفقیت های خوبی در بحث مدیریت انرژی كسب كنند.

كاظم نژاد در ادامه به مصرف بی رویه و بالای انرژی در ایران اشاره كرد و افزود: فرهنگ سازی و حمایت از فعالیت های فرهنگی در زمینه مصرف بهینه انرژی اولویت اصلی این شركت است.

وی یادآورشد: شركت بهینه سازی مصرف سوخت در راستای اجرای سیاست های استراتژیك كشور در بخش انرژی و همچنین به منظور اعمال صرفه جویی و منطقی كردن مصرف انرژی، حفاظت از محیط زیست و در عین حال اجرای اقدامات مرتبط با بهره برداری كارآمد و بهینه از انواع حامل های انرژی از سوی وزارت نفت تاسیس شده است.

برنامه «رهیافت» كاری از گروه كشاورزی شبكه تخصصی رادیو اقتصاد است كه از شنبه تا پنجشنبه هر روز ساعت 20 به مدت 55 دقیقه به تهیه كنندگی «سید وحید موسوی، مطهره مهرابی و حمیدرضا كجوری» با هدف تبیین سخنان روز رهبر معظم انقلاب اسلامی با حضور كارشناسان و تحلیل گران اقتصادی در قالب گفتگو محور و برنامه تركیبی بر اساس تمامی بندهای اقتصاد مقاومتی بر روی موج اف ام ردیف 98 مگاهرتز قرار می‌گیرد و علاقمندان جهت دریافت فایل صوتی برنامه می‌توانند به سایت این رادیو مراجعه كنند.

دسترسی سریع