مسئولانی بی خبر از سوخته شدن زاگرس

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی كشور با انتقاد از بی توجهی برخی مسئولان در موضوع آتش سوزی زاگرس به طرح این موضوع پرداخت كه تعدادی از آنها حتی نمی‌دانند در این منطقه آتش سوزی رخ داده است.

1399/03/13
|
13:06

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت و گو، سرهنگ علی عباس نژاد فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی كشور در آستانه روز جهانی محیط زیست در برنامه صبح و گفت و گو درباره وضعیت آتش سوزی‌های مشابه منطقه زاگرس گفت: در 95 درصد حریق‌های مراتع و جنگل‌ها عامل انسانی دخیل است و اغلب آنها ناشی از سهل انگاری افراد است.

آتش زدن مزرعه جرم است

وی افزود: در بسیاری از آتش سوزی‌ها، كشاورزانی هستند كه می‌خواهند زمین‌شان را آتش بزنند تا برای كشت‌های بعدی آماده شود اما نمی‌توانند این آتش را مهار كنند.
عباس نژاد تأكید كرد: اقدام به سوزاندن مزارع توسط كشاورزان جرم است.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی كشور با بیان اینكه طی 74 روز سال گذشته 240 مورد آتش سوزی رخ داده است، گفت: 95 درصد این آتش سوزی‌ها به موقع اطفاء شده‌اند كه بخشی هم كه اطفاء نشده مربوط به صعب العبور بودن آن مناطق بوده‌اند.

سوزاندن مزرعه عملی غیر علمی

وی با اشاره به اینكه آتش زدن زمین از نظر علمی اشتباه بوده و در سال 46 برای این رفتار جرم تعریف شده است، درباره عملكرد یگان حفاظت منابع طبیعی كشور در برخورد با چنین اقداماتی گفت: آنچه از دست ما بر می‌آید این است كه برای افرادی كه دست به چنین كاری می‌زنند پرونده تشكیل دهیم.

در بخش دیگری عباس نژاد گفت: اگر احساس مسئولیت در همه مسئولان وجود داشته باشد مشكلات‌مان حل می‌شود. اما بر این گمان هستیم كه حتی برخی مسئولان خبر ندارند جنگل‌های زاگرس زیر آتش می‌سوزد.

نیاز به اطفاء حریق هوایی

وی ادامه داد: الان نیاز به اطفاء حریق هوایی داریم، در آتش سوزی زاگرس نیروهای مردمی برای كنترل حضور دارند، اما برای اطفاء در مناطق صعب العبور نیاز به شیوه اطفاء حریق هوایی هست.

شرایط خاص اقیلمی ایران

كاظم نصرتی نصرآباد معاون سابق سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری كشور، دیگر مهمان برنامه صبح و گفت و گو هم در این برنامه گفت: كشور ایران پهناور است و ما در منطقه خشك و شرایط خاص و ویژه‌ای قرار داریم. همچنین تنوع اقلیمی و زیستی داریم كه اینها در تعادل با همدیگر هستند.

وی افزود: مشكل‌مان این است كه از نظر پستی و بلندی و توپوگرافی كشور متنوعی هستیم، پراكنش بارندگی هم بسیار متنوع است و شرایط دمایی هم دارای تنوع است و اینها مشكلات خاص خودشان را ایجاد می‌كند.

عضو جامعه جنگل بانی ایران با اشاره به ضرورت اهمیت آمادگی برای حوادثی همچون آتش سوزی زاگرس گفت: همیشه باید آمادگی برخورد با چنین چیزهایی را داشته باشیم. در گذشته یك اتفاق این بود كه جنگل بانی به جنگل داری رسیدیم اما دوباره به همان جنگل بانی بازگشتیم.

حمایت نشدن سازمان جنگل ها

وی در بخش دیگری گفت: در حالی كه مرزهای كشور در اولویت اول‌مان هستند، آب و خاك كشور از توجه كمتری بهره مند است در حالی كه اهمیت آن كمتر نیست، باید پوشش گیاهی‌مان را حفظ كنیم. هنگامی كه آتش سوزی رخ می‌دهد سازمان جنگل‌ها توان كافی برای مقابله ندارد و باید دستگاه‌ها به كمك بیایند. اما ملاحظه می‌شود سازمان جنگل‌ها دنبال تخصیص بودجه هست این در حالی است كه وظیفه همه دستگاه‌ها این است كه كمك كنند.

نصرتی با ابراز گلایه‌ای مبنی بر اینكه جایگاه سازمان جنگل‌ها به عنوان نهاد حاكمیتی تعریف شده است اما در عمل از جایگاه بالایی برخوردار نیست، گفت: این سازمان مسئول حفظ 80 درصد از آب و خاك كشور است اما از جایگاه واقعی خودش برخوردار نیست.

آتش در زاگرس یك تراژدی غم انگیز

در بخش دیگری پرویز اوسطی، نماینده یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینكه آتش سوزی زاگرس یك تراژدی غم انگیز است، گفت: در حوزه تصمیم گیری و قانون گذاری باید به این موضوع بپردازیم.

وی ادامه داد: وزارت جهاد كشاورزی و سازمان جنگل‌ها باید در قالب كارگروه مشترك به این موضوع بپردازند، باید وزارت محیط زیست و جنگل داری تشكیل شود و باید براساس آسیب شناسی از روند تاریخی گذشته به یك عدد برسیم كه چه سطحی از آتش سوزی در سال گذشته داشتیم و توان عملیاتی لازم را به دست آوریم.

دسترسی سریع