بررسی موضوع مهاجرت نخبگان در میزگرد سعادت‌آباد

امیرابراهیم رسولی مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی و حسن سالاریه معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان و عضو هیئت علمی دانشگاه شریف در ارتباط تلفنی با برنامه سعادت آباد درباره مهاجرت نخبگان گفتگو كردند.

1399/07/30
|
12:14

امكانات رفاهی، یكی از علل مهاجرت نخبگان
رسولی مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتگو با سعادت آباد گفت: ما در خصوص قانون‌گذاری و سیاستگذاری چیزی كم نداریم و مشكل اصلی شكاف عمیق بین نظر و عمل است. بخشی از این اتفاقات به دلیل وجود تحریم های ظالمانه است؛ اما این مسئله نباید به بهانه تبدیل شود. در ابتدا باید به یك سوال اصلی پاسخ دهیم و سوال این است كه چرا یك جوان ایرانی اقدام به مهاجرت می‌كند؟. اگر امكانات رفاهی لازم برای یك جوان فراهم باشد دیگر دلیلی برای مهاجرت وجود ندارد.

نخبگان احساس می كنند در كشور موثر نیستند
سالاریه معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان دیگر مهمان تلفنی این برنامه در این خصوص افزود: پژوهش های متعددی بر روی مهاجران و افرادی كه به كشور بازگشتند صورت گرفته است و متوجه شدیم كه ریشه علت مهاجرت نخبگان، مسائل رفاهی نیست و در واقع مسائل رفاهی، تابع مشكلات دیگری است. علت اصلی مهاجرت نخبگان نیاز به اثربخشی مثبت و مثمر ثمر واقع شدن است. نیاز یك دانش آموخته، اثربخشی در حیطه تحصیلش است. كشور ما سالیان سال از طریق فروش منابع زیرزمینی خدادادی كسب درآمد می كرد و این اتفاق از رساندن این منابع به ارزش افزوده جلوگیری كرده است. لذا این تصور برداشت می‌شود كه نیاز خاصی به یك فرد نخبه در این كشور وجود ندارد.
وی با اشاره به بی توجه بودن دانشگاه ها به حوزه نظریه پردازی اظهار داشت: دانشگاههای ما دیگر به آموزش نخبگان و اصلاح افكار نمی پردازند و دانشگاه ها در واقع وسیله ای برای پز دادن شدند. اصلاح این شرایط نیازمند سال‌های طولانی است و ما نمی‌توانیم ظرفیت پر توان مملكت را تا زمان اصلاح این شرایط منتظر بگذاریم. در نتیجه اقدام به تاسیس بنیاد ملی نخبگان كردیم تا این روند را تسریع كنیم.

ریشه مهاجرت نخبگان، ضعف مدیریتی است
رسولی مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در بخشی دیگر از میزگرد سعادت آباد در گفتگو با امیرحسین راسخ و در رابطه با بنیاد ملی نخبگان گفت: این بنیاد از امكانات ویژه ای برخوردار است؛ اما لازم به ذكر است گاهی اوقات موازی كاری بر مشكلات می افزاید. به نظر می رسد كه علیرغم تلاش های صورت گرفته، نتیجه ای حاصل نمی شود و مشكل ما در حقیقت ضعف مدیریتی است. ما باید اقدام به جمع آوری پتانسیل كشور در یك نقطه كنیم و وضعیت اجرایی را سامان دهیم؛ اما با همه این تفاسیر نمی توان شرایط رفاهی را از قلم انداخت. یك نخبه نمی تواند مسیر خود را با دغدغه های روحی و نیازهای متعدد ادامه دهد. ما نیازمند یك نگاه چند وجهی هستیم.

رشته های فنی و مهندسی بیشترین آمار مهاجرت را دارد
سالاریه عضو هیئت علمی دانشگاه شریف با اشاره به آمار خروج تحصیلكردگان از كشور گفت: بیشترین آمار مهاجرت در ایران متعلق به رشته های فنی و مهندسی است و در بین دانشجویان برتر در رشته های پرطرفدار شاهد خروج 60 درصد از این افراد هستیم و این آمار در دانشجویان با معدل های پایین تر كمتر است .در شش سال اخیر شاهد كاهش مهاجرت‌ها بودیم كه ریشه این رویه عموماً در اشتغال زایی است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360

دسترسی سریع