از بررسی سابقه نیروی دریایی در ایران و عملیات مروارید تا اهمیت تزریق واكسن نوبت سوم به سالمندان در "سرزمین من"

مجله رادیویی "سرزمین من"؛ به بررسی سابقه نیروی دریایی در ایران، عملیات مروارید، اهمیت تزریق واكسن نوبت سوم به سالمندان و موضوعات متناسب با روز می پردازد.

1400/09/07
|
12:37

در برنامه سرزمین من امروز 7 آذر ماه؛ سابقه نیروی دریایی در ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
به لحاظ موقعیت استراتژیك و تاریخی خلیج فارس به عنوان یكی از اولین دریاهای محصور شناخته شده جهان، امنیت این دریا هرازگاهی مورد نظر یكی از پادشاهان ایران قرار می‌گرفت. نخستین گزارش از یك نیروی دریایی مجهز بومی در ایران، از دوران انوشیروان است كه به قصد تسخیر عربستان، نیروی دریایی عظیمی را در اُبُلّه واقع در اروندرود تجهیز نمود و با آن به عدن در دریای سرخ رسید و آن را مسخر خویش ساخت. البته تا پیش از آن و در لشكركشی‌های هخامنشیان به اروپا نیز گاه ذكری از نیروی دریایی قوی ایران شده‌است.
منابع تاریخی كنونی، نشان داده‌اند كه هخامنشیان تا چه اندازه‌ای بر مدیریت منابع آبی سفارش كرده‌اند و در این راه، چگونه به كاوش ساحل شرقی آفریقا و رودخانه سند مشغول شده‌اند. نقش‌های بر روی سكه‌های دوره نیز نشانگر دیگری از این هستند كه ناوگان هخامنشی، از چه واحدها و مواردی ساخته شده بوده‌است و اینكه چگونه چنین ناوگانی، سازماندهی می‌شده‌است. نیروهای دریایی تا اندازه بسیاری رعایای ساحلی امپراتوری هخامنشی را زیر تأثیر بردند. آنان زیر كنترل محكم‌تری از پایتخت قرار گرفتند و به‌شدت درگیر اردوكشی‌های نظامی هخامنشیان بودند.
در بخشی دیگر از برنامه در كنكاش رویدادهای تاریخی، به اهمیت عملیات مروارید در 8سال دفاع مقدس می پردازیم.
عملیات مروارید یكی از عملیات‌های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ ایران و عراق است كه در 7 آذر سال 1359 با پشتیبانی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای بمباران بندر ام‌قصر و دو سكوی نفتی مهم عراق؛ البكر و العَمیه در ساحل اروندرود انجام شد. این عملیات تكمیل‌كننده دو عملیات پیشین بود كه توسط «نیروی رزمی 421» اجرا شده بود. آن دو عملیات به نام‌های «اشكان» و «شهید صفری» معروف شدند.
در آن زمان بخش مهمی از بارگیری و تخلیه كالا برای عراق از طریق بندر ام‌القصر كه در ساحل غربی اروند رود است، انجام می‌گرفت. و بخش مهمی از صدور نفت عراق هم از طریق دو سكوی عظیم نفتی به نام‌های «البكر» و «العَمیه» واقع در مصب اروندرود عملی می‌شد. در روز هفت آذر 1359 در عملیات مروارید این سكوهای نفتی منهدم شدند و عملاً صدور نفت عراق از طریق دریا قطع گردید.
بدین ترتیب، رفت و آمد كشتی‌های نفت‌كش و تجاری برای كشور عراق كه از این طریق انجام می‌گرفت و برای عراق در زمان جنگ نقش اساسی و تعیین‌كننده داشت، ناممكن شد. از آن سو، 90 درصد از صادرات و واردات ایران كه از طریق دریا بود با پیروزی نیروی دریایی ایران و سیادت دریایی ایران در خلیج فارس، امكان‌پذیر بود.
همچنین در این عملیات فانتوم‌های ایرانی سه فروند میگ-23 عراقی را سرنگون نموده و دست كم سیزده كشتی حامل موشك و اژدر را با استفاده از موشك ای‌جی‌ام-65 ماوریك غرق نمودند. یك فروند فانتوم ایران در این عملیات از دست رفت كه خلبانان آن ستوانیكم حسن مفتخری و ستواندوم محمدكاظم روستا بودند.
همچنین در بخش دیگری از مجله رادیویی "سرزمین من" به اهمیت تزریق واكسن نوبت سوم به سالمندان پرداخته می شود.
طبق بررسی های انجام شده توصیه می شود واكسن ها دو یا سه نوبت تزریق شوند، برای رسیدن به حداكثر ایمنی بخشی دریافت نوبت سوم  برای گروه سنی بالای 60 سال الزامی است . با توجه به اینكه افراد بالای 60 سال سیستم ایمنی بدن شان ضعیف است ، پاسخ های ایمنی كمتری نسبت به واكسن ها می دهند بنابراین به این نتیجه رسیدیم كه حتماً نوبت سوم واكسن نیز گذاشته شود.
طبق مطالعاتی كه منتشر شده به نظر می رسد ایمنی ناشی از واكسن ها  6 تا 8 ماه پایدار باشد و بعد از این مدت ایمنی حاصل از واكسن افت نسبی پیدا می كند، برای افزایش حداكثر ایمنی همزمان با ادامه برنامه واكسیناسیون نوبت اول و دوم؛ تزریق دوز یادآور را هم دنبال كنیم.
برنامه سرزمین من كاری از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ است كه به تهیه كنندگی امیررضا راز ساعت 13:00 روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز پخش می‌شود.

دسترسی سریع