«محیا» یكی از برنامههای پرمخاطب رادیو قرآن است كه توانسته نظر شنوندگان را به خودش جلب كند. برنامهای كه براساس آیات، آموزههای قرآنی و سبك زندگی مورد نیاز جامعه امروزی بوده و هر روز به یك موضوع اختصاص یافته است؛ مثلا شنبهها به رابطه من و خدا میپردازد؛ موضوع یكشنبههای آن درباره رابطه من و خودم است و دوشنبهها به موضوع رابطه من و همسرم میپردازد.
سهشنبهها رابطه من و دیگران دنبال میشود و چهارشنبهها موضوع برنامه به رابطه من و فرزندانم اختصاص دارد.من و كسب و كار حلال هم موضوع روزهای پنجشنبه این برنامه است.بادستاندركاران برنامه محیا گفتوگویی انجام دادیم كه در ادامه میخوانید.
شكلگیری محیا براساس آموزههای قرآنی
مسعود خالقی، مدیر گروه علوم قرآنی رادیوقرآن میگوید: برنامه محیا از اول تیر امسال آغاز بهكار كرده و در حال حاضر از شنبه تا پنجشنبه ساعت 9 تا10صبح به صورت زنده روی آنتن رادیو قرآن میرود. براساس آمار مركز تحقیقات سازمان معمولا حدفاصل ساعت 9 تا 12 زمان اوج شنیدن رادیوست و اهل خانه بیشتر شنونده آن هستند. بنابراین تصمیم گرفته شد این برنامه با موضوع سبك زندگی قرآنی تولید و پخش شود.وی درپاسخ به این پرسش كه عنوان برنامه برچه اساسی انتخاب شده وچه اهداف و رویكردی را دنبال میكند، بیان میكند: نام برنامه را ازآیه162سوره انعام دریافت كردیم، آنجا كه میفرماید «قُلْ إِنَّ صلاتی وَ نُسُكی وَ مَحْیای وَ مَماتی لِلهِ رَبِّ الْعالَمینَ» (بگو: نماز و تمام عبادات من و زندگى و مرگ من، همه براى خداوندى است كه پروردگار جهانیان است). این برنامه براساس آیات و آموزههای قرآنی، سبك زندگی موردنیاز جامعه امروزی را ارائه میدهد. برای اینكه مخاطب راحتتر نیاز خود را شناسایی و برطرف كند هر روز هفته به یك موضوع اصلی اختصاص داده شده است.خالقی درباره این كه محیا چه وجه تمایزی با دیگر برنامهها دارد، میافزاید: تفاوت این برنامه با سایر برنامههای شبكه از لحاظ شكلی در این است كه عوامل هر روز آن متفاوت هستند، یعنی هر گوینده و هر كارشناس هفتهای یك بار میآید و برنامه مخصوص خود را اجرا میكند. از نظر محتوایی هم محیا تنها برنامه خانواده و سبك زندگی در شبكه رادیویی قرآن است.
انتخاب مهمانان برنامه براساس تخصص
مونا توسلی، 15سال است به عنوان سردبیر و تهیهكننده با رادیو قرآن همكاری میكند ودرحال حاضر تهیهكنندگی روزهای شنبه و دوشنبه برنامه را برعهده دارد. اودرباره برنامه محیا اینگونه میگوید: برنامه محیا با توجه به سند تحول سازمان به مباحث سبك زندگی قرآنی با عناوین؛ «من و خدا»، «من وخودم»،«من و همسرم»،«من و فرزندانم»،«من و دیگران» و «من و روزی» حلال پرداخته است. من و خدا به روابط و شبهات اعتقادی میپردازد. موضوع من و خودم به مباحث رفتار فردی و تزكیه نفس اختصاص دارد. من و همسرم درباره مسائل متقابل همسرداری است.من وفرزندانم ازدیگر مباحثی است كه به تربیت فرزندان درمقاطع مختلف سنی میپردازد. من و دیگران به فرهنگ اجتماعی و شیوه تعامل با دیگران اختصاص دارد و من و روزی حلال درباره اقتصاد اسلامی است.وی ادامه میدهد: مهمانان برنامه براساس تخصص و اشرافشان به موضوع انتخابمیشوند.
روزهای شنبه موضوع من و خداست كه از كارشناسان متخصص كلام اسلامی استفاده كردهایم؛ همچون حجتالاسلام علیرضا رجالیتهرانی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شاهد، حجتالاسلام محمد پویا، حجتالاسلام محمد شریفیصادقی و... روزهای دوشنبه هم از روانشناسان و متخصصان این حوزه همچون دكتر علیاصغر اصغرنژاد، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دكتر آزادمنش، مدرس دانشگاه و درمانگر بهرهمیبریم .
پخش تلاوتهای فاخر و تواشیحهای قرآنی
توسلی در پاسخ به این پرسش كه به نظر شما اینگونه برنامهها چگونه میتواند بر افكار مخاطبان خود تاثیرگذار باشد، میافزاید: در برنامه محیا سعی شده تا موضوعاتی كه انتخاب میكنیم، برای مخاطبان كاربردی بوده و جزو مسائلی باشد كه در زندگی روزمره خود مبتلا به آن هستند. درنهایت نیز از پیامهای مخاطبان و مشاركتشان در برنامه نتیجهگیری میكنیم كه آیا موضوعات، قابل استفاده برای مخاطب بوده است یا نه.تهیهكننده محیا به موسیقی كه برای برنامه انتخاب شده، اشاره میكند و توضیح میدهد: آوای برنامههای رادیو قرآن، فراز تلاوتهای فاخر و تواشیحهای قرآنی است، آیات بر مبنای موضوعات برنامه انتخاب میشود و سعی بر این است از تلاوتهای فاخر اساتید مصری و ایرانی استفاده شود. امیدواریم كه شنوندگان برنامه محیا از این برنامه بهره كامل را ببرند، مباحث گرهای از مسائل زندگی آنها كرده و به سبك زندگی قرآنی نزدیكتر شویم.
محیا؛ درس شكوفایی و زندگی
تیمور كوشكی، یكی از گویندههای برنامه محیا است. او به چالشهای پیش روی اجرا در شبكه تخصصی قرآن اشاره میكند و میگوید: باتوجه به موضوعاتی كه برنامه محیا در حوزه من و خدا دارد، معتقدم مجری باید اطلاعات تفسیری و معارفی مفیدی داشته باشد تا دچار سردرگمی و چالش اطلاعاتی نشود. این موضوعات راه فلاح و رستگاری را به شنونده متذكر میشود و مجری باید تسلط بر موضوع و آیات مستند داشته باشد تا بتواند برنامه را مدیریت كند.وی در ادامه درباره مولفههای یك مجری موفق صحبت میكند و میافزاید: به نظرم یكی از مولفههای شاخص یك مجری موفق و اولین گام موفقیتش، اعتمادبهنفس است. مولفه دوم تسلط مجری در حوزه محتوایی است؛ به طور مثال وقتی موضوع «بركت» مطرح میشود، مجری باید علاوهبر تعریف، اقسام و عوامل بركت و... در ادامه با استعانت از آیات سوره اعراف (آیه 96) و سوره هود آیه 73 موضوع را در كانال اصلی و شناخت مخاطب قراردهد.بیشك اگرماسه خصلت انتقادپذیری، عذرخواهی و شكرگزاری را در خود پرورش دهیم، موفق خواهیم بود.
مجری ستونی برای برنامه رادیویی
كوشكی میگوید: مجری ستونی از چهار ستون یك برنامه رادیویی است كه هریك از عوامل برای جذب مخاطب، تخصص و هنر خود را به مخاطب عرضه میكند. بهشخصه معتقدم ارتباط دوستانه و نزدیكی با مخاطب در جذب او بسیار موثر است. نگاه عالمانه به پیامكها، میتواند تكریم آنها در برنامه باشد و ساده و بیتكلف اجرا كردن، میتواند شنونده را با برنامه همراه كند.به گفته كوشكی؛ مجری اجرای برنامه را كار هنری خود میداند و مطمئنا با داشتههای قرآنی و عترتی لذت دو چندان میبرد، ضمن اینكه برنامه محیا درس شكوفایی و زندگی است، هركدام از معضلات جامعه با قرآن درمان میشود و این برنامه، راهگشای شنوندگان سبوی هدایت خداوندی است.
محیا كمك میكند با خودمان آشنا شویم
سمیه خراج، تهیهكننده روزهای یكشنبه با موضوع من و خود و روزهای سهشنبه با موضوع من و دیگران است، وی درباره محتوایی كه در این روزها ارائه میشود، توضیح میدهد: روزهای یكشنبه كه برنامه به موضوع من و خود اختصاص یافته، به انتظاراتی كه انسان از خود برای بهبود زندگی و داشتن یك زندگی سعادتمندانه دارد، میپردازیم. گاهی اوقات در زندگی با مشكلاتی روبهرو هستیم كه علت عمده آن، نشناختن خود و آگاهی نداشتن از ویژگیها و خصوصیات خود است كه درنتیجه منجر به درست مدیریت نكردن خود و زندگی است. این برنامه كمك میكند تا با خود شخصی و ضمیر خود آشنا شویم و به بهبود زندگی و حل مشكلات بپردازیم. روزهای سهشنبه نیز به موضوع من و دیگران میپردازیم، انسان در زندگی خود با افراد مختلفی در ارتباط است كه نوع رابطه و برخورد با این افراد بسیار مهم است و به روند زندگی سعادتمندانه كمك میكند. اگر این روابط درست و مبتنی بر اسلام و قرآن نباشد، قطعا انسان در زندگی اجتماعی و روابط خود با دیگران با مشكلاتی روبهرو خواهد شد.
مباحث محیا طبق نیاز جامعه است
سمیه خراج، هدف این برنامه را معرفی و تبیین سبك زندگی قرآنی مبتنی بر آیات و آموزههای قرآن كریم میداند و میافزاید: قرآن كتاب هدایت و انسانسازی است و برنامه كلی زندگی در آن آمده كه با پیروی از آن انشاءا... زندگی دنیایی و اخروی سعادتمندانهای خواهیم داشت. اگر موضوعات و آنچه كه در برنامه مطرح میشود، مطابق با نیاز مخاطب و جامعه باشد و آنچه كه هر فردی در زندگی به آن مبتلاست، مخاطب جذب برنامه میشود و مشاركت نیز خواهد داشت تا پاسخ سوالات خود را ازبرنامه بگیرد، بهخصوص كه از كارشناسانی در این برنامه استفاده میشود كه علاوهبر آشنایی با آیات قرآن، مشاور خانواده نیز هستند و مباحث را طبق نیاز جامعه مطرح میكنند.وی میگوید: بهشخصه معتقدم اگر مباحث ارائهشده بر پایه آیات قرآن كریم و نیاز جامعه باشد و كارشناسان متخصص همان حوزه در برنامه حضور یابند، بیشك برنامه ازكلیشه وتكرار خارج خواهد شد. امیدوارم قرآن و فرامین خداوند متعال همواره روشنیبخش راه زندگیمان باشد و همگی درپناه قرآن و عترت،زندگی پاك و سعادتمندانه داشته باشیم و عاقبت بهخیری روزی همه باشد.
مریم كریمی - گروه رسانه