شبكههای مختلف رادیویی با استقرار در محل برگزاری چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با تمركز بر مطالبه مردمی و ارتقای سطح كیفی برگزاری جشنواره در گفتوگو با هنرمندان، منتقدان و نقد تئاترهای حاضر در جشنواره و... تقدیم مخاطبان میشود. با عوامل برنامهها گفتوگو كردیم.
توجه ویژه به تئاتر خیابانی در باغ هنر
وحید بیات، تهیه كننده شبكه رادیویی ایران پیرامون این برنامه می گوید: برنامه «باغ هنر» هر روز از ساعت 16 به مدت 40 دقیقه از رادیو ایران پخش میكند كه با حضور كارشناسان به پوشش جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میپردازد. در این برنامه به معرفی آثار چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر می پردازیم .
وی با بیان این كه در برنامه باغ هنر امسال توجه بیشتری به تئاتر خیابانی میشود، عنوان میكند: باغ هنر توجه ویژهای به تئاتر خیابانی دارد. علی یداللهی كارشناس تئاتر و كارگردان، شهاب شهرزاد اجرای این برنامه را در این ایام بر عهده دارند.
رادیو جوان در كافه رادیو
سیروس رجبی، تهیهكننده برنامه «كافه رادیو»، در خصوص پوشش این برنامه از جشنواره تئاتر فجر میگوید: از ابتدای جشنواره، كافه رادیو با بهره بردن بخشهای كارشناسی و گزارشهای پشت صحنه، به پوشش و تحلیل این رویداد فرهنگی میپردازد. امسال ما وارد عرصه تازهای شدهایم و تمركز بیشتری بر مطالبه مردمی و ارتقای سطح كیفی برگزاری جشنواره داریم.
وی با اشاره به بخشهای مختلف برنامه میافزاید: این برنامه شامل كارشناسی ثابت با حضور پژمان دادخواه و كارشناسان متغیر همچون میثم یزدی، اسماعیل باستانی و احمد فیاض است. ما ارتباط تلفنی با دبیر جشنواره و دبیران بخشهای مختلف جشنواره از جمله فجر پلاس، بخش اجرایی، عكس و پوستر و تئاتر خیابانی خواهیم داشت.
رجبی همچنین درباره انتخاب مجری برنامه عنوان میكند: اجرای برنامه بر عهده علیرضا كنگرلو است و ملاك انتخاب او تجربه، تسلط بر موضوعات تئاتری و توانایی برقراری ارتباط موثر با مخاطبان است.
به گفته تهیه كننده كافه رادیو، هدف اصلی ما ارتقای كیفی برگزاری جشنواره و بهبود امكانات ستاد برگزاری برای شركتكنندگان است. كافه رادیو به عنوان صدای تماشاگران و هنرمندان، تلاش دارد تا نظرات و نیازهای آنها را به گوش مسئولان برساند و به بهبود شرایط جشنواره كمك كند.«كافه رادیو» هر روز ساعت 15 به مدت 45 دقیقه از رادیو جوان پخش میشود.
رادیو فرهنگ؛ صدای رسای جامعه تئاتر معلولان
سید هادی موسوینژاد، تهیهكننده برنامه«تماشاخانه فجر» رادیو فرهنگ عنوان میكند: در این چند سال ما شاهد تغییر و تحولاتی در سیاستهای كلان این جشنواره و نیز نحوه اجرای آن بودهایم. یكی از اهداف ما در برنامه تماشاخانه فجر سنجش انحراف از معیار اهداف اولیه جشنواره فجر است و این كه آیا اهداف باید باز تعریف شوند یا نحوه اجرا باید تغییر یابد از دیگر مواردی است كه ما سعی میكنیم از زاویه متفاوتی به آن نگاه كنیم. مسئله دیگر حضور گروههایی است كه كمتر با آنها توجه شده است؛ مانند گروههای تئاتر معلولان یا هنرمندان گروههای شهرستانی و نیز تئاترهای خیابانی است كه با كمترین امكانات در جشنواره فجر حضور مییابند. در این برنامه سعی میكنیم تا بیشتر آنها را به جامعه هنری معرفی كنیم و صدای رسای آنها در این دوره از جشنواره باشیم.
تهیه كننده برنامه«تماشاخانه فجر» به وجه تمایز این برنامه اشاره می كند و می افزاید: از آنجا كه رسالت شبكه فرهنگ توجه به اولویتهای فرهنگی كشور است، در پی آن هستیم تا پیگیر و مطالبهگر اولویتهای فرهنگی از سیاستگذاران و هنرمندان اعم از كارگردانان و نویسندگان حاضر در جشنواره باشیم و در آثار ارائه شده در جشنواره با نگاهی نقادانه این آثار را رصد كنیم .
موسوی نژاد با بیان بخش های مختلف برنامه عنوان می كند: از بخشهای مختلف برنامه تماشاخانه فجر میتوان به گفت وگو با هنرمندان، منتقدان و نقد تئاترهای حاضر در جشنواره، گفت وگو با مردم و تماشاگرانی اشاره كرد كه به تماشای این آثار مینشینند. همچنین با توجه به این كه هر روز از جشنواره به نام یكی از چهرههای ماندگار تئاتر اختصاص یافته است، ما نیز در برنامه تماشاخانه فجر بخشی با عنوان چهره ماندگار تهیه كردهایم كه در هر برنامه به معرفی یكی از این چهرهها میپردازیم. از دیگر بخشهای برنامه بررسی رویدادها و اخبار روز جشنواره است. تماشاخانه فجر كاری است از گروه ادب و هنر شبكه رادیویی فرهنگ كه هر روز ساعت 16 به مدت 60 دقیقه تقدیم مخاطبان می شود.
رادیو نمایش؛ دیالوگ از رادیو جشنواره
برنامه«دیالوگ» در قالب رادیو جشنواره كاری از رادیو نمایش است كه علی بهرامی تهیهكنندگی آن را بر عهده دارد و درباره این برنامه میگوید: برنامه دیالوگ از رادیو جشنواره تا جمعه 12 بهمن ماه، چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را پوشش میدهد. مخاطبان میتوانند این برنامه را هر روز از ساعت 20 به مدت یك ساعت از رادیو نمایش بشنوند. مراسم اختتامیه این جشنواره هم شنبه 13 بهمن ماه، ساعت 18:30 به صورت مستقیم از تالار وحدت تقدیم علاقه مندان میشود.
كارگردان و بازیگر تئاتر در پاسخ به این پرسش كه برنامه دیالوگ از چه زاویه تازه تازهای به جشنواره نگاه كرده، میافزاید: بر حسب وظیفه ذاتی شبكه رادیویی نمایش و به منظور پوشش جشنواره تئاتر فجر، انعكاس اتفاقات و رویدادهای تئاتر این برنامه به صورت زنده پخش می شود.
بهرامی وجه تمایز این برنامه را در انتخاب عوامل آن میداند و عنوان میكند: وجه تمایز این برنامه در رویكرد تخصصیتر آن از شبكه تخصصی نمایش است و دیگر این كه عوامل هم خودشان از بدنه تئاتر هستند. ایوب آقاخانی مجری كارشناس برنامه، نویسنده و كارگران و بازیگر تئاتر است و یاسمن پارسا مجد گزارشگر برنامه از بازیگران تئاتر است. حضور عواملی كه خودشان دغدغه مند تئاتر هستند و بیشتر با مسائل تئاتر دست و پنجه نرم میكنند، در بهتر شدن برنامه نقش تاثیرگذاری را ایفا می كند.
وی ادامه میدهد: بخش از برنامه به گفت و گو با مسئولان، دست اندركاران و مهمانان جشنواره، هنرمندان و مخاطبان اختصاص دارد كه به استودیو دعوت می شوند. علاوه بر این دو بخش میانی تدارك دیده شده بخشی با عنوان با اجازه كه با رویكرد طنز به مسائل مختلف جشنواره خواهیم پرداخت كه اجرای آن بر عهده احمد هاشمی است. بخش دیگر در حاشیه است كه خبرهای جشنواره اطلاع رسانی میشود و بخش گزارشی هم به صورت ویژه بر عهده یاسمن پارسا مجد است.
از پردیس ملت تا شهر زیبا و بام تهران
شبكه رادیویی تهران هم با سه برنامه رویدادهای چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر را از برنامههای «پردیس ملت» پنجشنبه و جمعه ساعت 21 و 30 دقیقه، برنامه«شهر زیبا» شنبه تا چهارشنبه ساعت 17 تا 19 و «بام تهران» شنبه تا چهارشنبه ساعت 6 تا 8:30 پوشش می دهد.
دیگر برنامههای شبكههای رادیویی هم به صورت موضوعی به جشنواره تئاتر فجر میپردازند.