كافه‌ رادیو در كاخ جشنواره

شبكه‌های مختلف رادیویی بااستقراردركاخ جشنواره، چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر را به‌صورت زنده پوشش می‌دهند. رادیوجوان سال‌هاست كه این رویداد بزرگ سینمایی كشور را با بررسی و پوشش داغ‌ترین رویدادها، نقد و گفت‌وگو با هنرمندان و كارگردانان و تحلیل آثار سینمایی تقدیم مخاطبان می‌كند.

1403/11/15
|
10:42

این شبكه امسال هم با برنامه «كافه‌رادیو» هر روز ازساعت15تا15:55علاقه‌مندان همراه است. در این گزارش با دست‌اندركاران این برنامه گفت‌‌وگو كرده‌ایم كه در ادامه می‌خوانید.

پل ارتباطی میان سینما و مخاطبان
سیروس رجبی، تهیه‌كننده رادیوجوان، درخصوص فعالیت‌های برنامه كافه‌رادیو در ایام چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر می‌گوید: این جشنواره، یكی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی كشور محسوب می‌شود و فرصتی بی‌نظیر برای نمایش استعدادها و خلاقیت‌های هنرمندان به‌شمار می‌رود. لذا برنامه كافه‌رادیو همزمان با برگزاری جشنواره، به‌صورت زنده به پوشش و بررسی دقیق این رویداد سینمایی كشور می‌پردازد. او ادامه می‌دهد: در كافه‌رادیو میزهای متنوعی همچون میز گفت‌وگو، میز نقد فیلم، میز گفت‌وگوی ویژه و میز معرفی فیلم تدارك دیده شده است. این بخش‌ها به نقد و بررسی فیلم‌های حاضر در جشنواره می‌پردازند. مینو خانی، كارشناس و منتقد سینما كه تسلط خوبی بر مباحث فنی و هنری دارد، هر روز یكی از فیلم‌های نمایش‌داده‌شده را از جنبه‌های مختلف تحلیل و بررسی خواهد كرد.

تبادل فرهنگی میان فیلمسازان و مخاطبان
رجبی درباره بخش میز گفت‌وگو توضیح می‌دهد و می‌افزاید: در این بخش، غزاله یراقی با هنرمندان، بازیگران و كارگردانان حاضر در جشنواره گفت‌وگو خواهد كرد. این گفت‌وگوها به مخاطبان كمك می‌كند تا آنها با زندگی و هنر این شخصیت‌ها بیشتر آشنا شوند و احساسات و دغدغه‌های آنها را در پشت صحنه جشنواره دریابند. در میز گفت‌وگوی ویژه، امیریل ارجمند با كارگردانان، همچنین مشاغل مختلف و عوامل فیلم‌ها به بحث و تبادل‌نظر خواهد پرداخت و در بخش معرفی فیلم، به معرفی آثار جذاب جشنواره خواهیم پرداخت و بخش‌هایی از صدای فیلم‌های مربوط پخش می‌شود. علاوه بر اینها، معرفی فیلم‌های جشنواره توسط سیدعلی جلالی و معرفی هنرمندان شاخص حاضر در چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر به همت زینب نوری انجام می‌شود. رجبی با بیان این‌كه جشنواره با هدف ترویج و معرفی سینمای ایران و ایجاد فضایی برای تبادل فرهنگی میان فیلمسازان و مخاطبان برگزار می‌شود، عنوان می‌كند: در راستای ایجاد فضایی برای تبادل فرهنگی میان فیلمسازان و مخاطبان، كافه‌رادیو به معرفی فیلم‌ها، بررسی تاریخچه جشنواره در سال‌های گذشته و تحلیل روند رو به رشد سینمای ایران خواهد پرداخت. تهیه‌كننده كافه‌رادیو معتقد است: این برنامه به‌عنوان یك پل ارتباطی میان سینما و مخاطبان رادیوجوان، با حضور گزارشگران اختصاصی رادیوجوان در سطح جشنواره، به گفت‌وگو با مردم و جمع‌آوری نظرات آنها نیز خواهد پرداخت.

بستری برای شكل‌گیری یك گفت‌وگوی پویا
علیرضا كنگرلو، مجری برنامه كافه‌رادیو با بیان این‌كه به چه علت اجرای ویژه‌برنامه چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر را پذیرفته و آیا بر اساس دانش و تخصصش در حوزه سینما بوده یا علاقه شخصی، توضیح می‌دهد: ششمین سالی است كه با كافه‌رادیو در جشنواره فیلم فجر حضور دارم. كافه‌رادیو به‌عنوان نماینده‌ رادیوجوان، به موضوعات مختلف جشنواره فیلم فجر می‌پردازد و تلاش می‌كند فضایی برای گفت‌وگو، تحلیل و بررسی سینمای ایران فراهم نماید. وی تاكید می‌كند: وظیفه‌ یك مجری در چنین برنامه‌ای صرفا ارائه‌ اطلاعات یا طرح پرسش نیست، بلكه ایجاد بستر مناسب برای تعامل و شكل‌گیری یك گفت‌وگوی پویاست. مجری باید بتواند فضای برنامه را طوری هدایت كند كه جریان بحث، هم برای مهمانان چالش‌برانگیز و هم برای مخاطبان، جذاب و قابل‌فهم باشد. حفظ ریتم گفت‌وگو، تنظیم پرسش‌ها متناسب با جریان بحث و همچنین ایجاد ارتباط موثر بین ابعاد مختلف جشنواره ازجمله فیلم‌ها، فیلمسازان، نگاه‌های منتقدانه و بازخوردهای عمومی از وظایف اصلی یك مجری در چنین برنامه‌ای است. مجری كافه‌رادیو با معرفی عواملی كه با این برنامه همكاری می‌كنند، صحبت‌هایش را ادامه می‌دهد و می‌افزاید: در كافه‌رادیو، نقد و تحلیل فیلم‌های جشنواره به عهده‌ مینو خانی، منتقد سینما و امیریل ارجمند، بازیگر و آهنگساز سینما و تلویزیون است كه با نگاه تخصصی‌شان، به فیلم‌ها و جریان‌های سینمایی جشنواره می‌پردازند. به‌عنوان مجری تلاش می‌كنم كه بین مباحث تخصصی، فضای جشنواره و ارتباط با مخاطبان تعادل برقرار كنم تا برنامه هم جنبه‌ تحلیلی پیدا كند و هم برای طیف‌های مختلف شنوندگان، جذاب و قابل ‌درك باشد.

درك عمیق از فضای سینما
وی در پاسخ به این پرسش كه اجرای چنین برنامه‌هایی چه توانمندی و دانش تخصصی‌ای‌ را می‌طلبد؟ می‌افزاید: اجرای ویژه‌برنامه‌ها‌ی جشنواره فیلم فجر نیازمند درك عمیق از فضای سینما، مهارت در ایجاد گفت‌وگوی موثر و توانایی مدیریت مباحث متنوع است. برنامه كافه‌رادیو در تعامل با سینماگران، منتقدان و مخاطبان شكل می‌گیرد. بنابراین تلاش‌مان این است كه بتوانیم گفت‌وگوها را به گونه‌ای انجام دهیم كه ضمن پرداختن به ابعاد تخصصی جشنواره، ارتباط بین مفاهیم سینمایی و تجربه‌ مخاطب حفظ شود. یكی از چالش‌های اجرای چنین برنامه‌ای، ایجاد تعادل بین تحلیل‌های سینمایی و ارائه‌ مطالب به گونه‌ای است كه همه‌ گروه‌های مخاطب بتوانند از آن بهره ببرند. برنامه باید برای افرادی كه سینما را به‌طور حرفه‌ای دنبال می‌كنند، اطلاعات و تحلیل‌های عمیق ارائه دهد و درعین‌حال، به شكلی باشد تا كسانی كه نگاه عمومی‌تری به سینما دارند نیز بتوانند با مباحث مطرح‌شده ارتباط برقرار كنند.

سینما برایم فراتر از یك علاقه‌ شخصی است
كنگرلو كه سینما را فراتر از یك علاقه شخصی می‌داند، درباره دغدغه‌های سینمایی خود و نحوه پیگیری مطالبات و نگرانی‌هایش در اجرا می‌گوید: سینما برای من تنها یك علاقه شخصی نیست؛ بلكه یك زبان جهانی، رسانه‌ای تأثیرگذار و ابزاری برای روایت و تفسیر دنیای اطراف است. در تمام این سال‌ها به وسعت زمانی كه داشتم سینما را نه‌فقط به‌عنوان یك هنر یا صنعت، بلكه به‌عنوان یك پدیده‌ فرهنگی و اجتماعی در دنیای شخصی‌ام دنبال كرده‌ام. دغدغه‌ام در مواجهه با سینما این بوده كه چگونه می‌توان از آن برای بازتاب مسائل جامعه، تحلیل هویت فرهنگی و حتی تغییرات اجتماعی استفاده كرد. علاوه بر اینها، در اجرای كافه‌رادیو، زمانی كه درباره‌ سینما صحبت می‌كنم، سعی كرده‌ام كه گفت‌وگوها را به سمت این نگاه ببرم. برایم مهم است كه سینما را در برنامه كافه‌رادیو فقط به‌عنوان محصولی برای سرگرمی نبینیم، بلكه به كاركردهای عمیق‌تر آن توجه كنیم؛ از سینمای مستقل و نقش آن در روایت‌های متفاوت گرفته تا تأثیر تكنولوژی بر فیلمسازی، یا حتی اقتصاد سینما و چگونگی تأمین منابع مالی برای تولید فیلم‌های جدید و جریان‌ساز.

بررسی مسیر سینمای ایران
كنگرلو ادامه می‌دهد: در گفت‌وگوها تلاش می‌كنم كه صرفا یك مجری ناظر نباشم، بلكه فضای بحث را به سمتی هدایت كنم كه مسائل واقعی سینماگران و فیلمسازان مطرح شود. جشنواره فیلم فجر فقط یك ویترین نمایش فیلم نیست، بلكه یك فرصت برای بررسی مسیر سینمای ایران است و در كافه‌رادیو این مسأله را جدی می‌گیریم. در كنار عواملی كه در اجرای برنامه حضور دارند، مهدی شاهرضایی، از صاحبان اصلی برنامه و سیروس رجبی، به‌عنوان تهیه‌كننده‌ قدیمی رادیو، نقش مهمی در مدیریت و شكل‌دهی به روند محتوایی دارند كه این همراهی به كیفیت و انسجام كار كمك می‌كند. مجری كافه‌رادیو در مورد میزان آشنایی‌اش با مهمانانی كه به استودیو دعوت می‌شوند و اطلاعاتش درباره فیلم‌های اكران‌شده می‌گوید: تمام تلاشم این است كه اطلاعات بیشتری درباره فیلم‌های حاضر در جشنواره فیلم فجر كسب كنم. بررسی فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره، شناخت كارگردانان و پیشینه‌ سینمایی آنها، خواندن نقدهای اولیه و دنبال‌كردن بازخوردها، بخشی از كارهایی است كه قبل از شروع برنامه انجام می‌دهم. در ویژه‌‌برنامه‌ كافه‌رادیو در روزهای جشنواره فیلم فجر، همان‌طور كه اشاره كردم مینو خانی و امیریل ارجمند هم در برنامه حضور دارند و با تحلیل‌های سینمایی‌شان، دیدگاه‌های متفاوتی درباره‌ فیلم‌ها و روندهای سینمایی ارائه می‌دهند. این تركیب باعث می‌شود كه برنامه نه‌تنها تنوع دیدگاهی داشته باشد، بلكه از زوایای مختلف به فیلم‌ها و جشنواره پرداخته شود.

فرصتی برای بازتاب دغدغه‌های سینمای ایران
كنگرلو بر این باور است كه جشنواره فیلم فجر تنها یك رویداد سینمایی نیست، بلكه فرصتی است برای بازتاب دغدغه‌های سینمای ایران. این جشنواره بستری را فراهم می‌آورد تا فیلمسازان و مخاطبان بتوانند در كنار یكدیگر درباره فیلم‌ها گفت‌وگو و تحلیل كنند و به این ترتیب، به ترسیم مسیر آینده سینمای ایران بپردازند. كافه‌رادیو كاری از گروه دانش و اقتصاد رادیوجوان با مدیریت مهدی شاهرضایی و به تهیه‌كنندگی سیروس رجبی، به همراه مینو خانی، كارشناس و منتقد سینما، و با اجرای علیرضا كنگرلو و امیریل ارجمند و با همكاری غزاله یراقی، زینب نوری و سیدعلی جلالی، هر روز ساعت 15 به مدت 55 دقیقه از شبكه رادیوجوان روی موج FM، ردیف 88 مگاهرتز پخش خواهد شد.

دسترسی سریع