كافی است نگاهی به زنان سرزمینمان داشته باشیم، زنانی كه حماسهساز هستند و رویدادهای بزرگ را رقم زدند، زنانی كه بدون آنكه توقع داشته باشند زحماتشان دیده شود، اقدامات ارزندهای را برای ایران انجام دادند. تعداد این افراد كم نیست. آنها بدون چمشداشت در كسوتهای مختلف از علمودانش گرفته تا بسیاری حوزههای دیگر مشغول به فعالیت هستند.
مسلما بخشی از این زنان را همسران و مادران شهدا شامل میشوند كه بهعنوان زنان جهادگر به فعالیتهای اجتماعی و... ادامه دادند. همچنین پرداخت به زن انقلابی در سند تحول ملی سازمان صداوسیما آمده است و برنامههای رادیویی با این محوریت روانه آنتن میشوند. با برنامهسازان رادیو پیرامون برنامههایی با محوریت زن انقلابی گفتوگو كردهایم.
محمدحسین خسروجردی، تهیهكنندگی برنامه خیابان ایران را به عهده دارد كه پنجشنبه هر هفته ساعت 13 و 30 دقیقه از رادیو ایران پخش میشود. به گفته تهیهكننده برنامه، خیابان ایران هر هفته به سبك زندگی یكی از شهدای كشورمان میپردازد. وی ادامه میدهد: روایتهایی كه در این برنامه شنوندگان میشنوند از زبان مادران، همسران و دختران شهدا است، چرا كه بهفرموده امام(ره) مرد از دامن زن به معراج میرود و قطعا زنان سرزمین ما نقش تربیتی و حمایتی درجهاد درراه خدا برای مردانشان ایفا میكردند و قطعا اگر نبود حمایت و نگرش این زنان، هرگز مردان ما در مسیر شهادت و رستگاری قدم بر نمیداشتند. در واقع زندگی شهدا یك جبهه پشتیبانی نیاز داشته كه قطعا زنان انقلابی ما فرماندهان این جبهه بودند و هستند و ما در برنامه «خیابان ایران» از این زاویه به موضوع میپردازیم.
رادیو جوان؛ بررسی زندگی و چالشهای زنان
اكرم اویسی، تهیهكننده و مجری برنامه «دخت ایران» رادیو جوان، پیرامون این برنامه میگوید: برنامه «دخت ایران» شبكه رادیویی جوان بهمناسبت روز مادر، از اول تا پنجم دیماه با هدف معرفی بانوان و دختران ایران زمین و معرفی دستاوردها و توانمندیهای آنها تقدیم شنوندگان شده است. این برنامه پنجشنبه و جمعه ساعت 20 روی آنتن میرود. این برنامه، به بررسی موضوعات مختلفی میپردازد كه به زندگی و چالشهای زنان مرتبط میشود. ما به سراغ داستانهای موفقیت بانوان و دختران ایران زمین میرویم و با مهمانان ویژهای گفتوگو میكنیم كه هر یك در زمینههای مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی، تاریخی، كارآفرینی و ورزش، تأثیرگذار بودهاند. این گفتوگوها نه تنها الهامبخش خواهند بود، بلكه فرصتی برای بحث و تبادل نظر درباره مسائل اجتماعی و فرهنگی زنان نیز فراهم میآورند. اویسی به اهمیتدادن به خانواده در این برنامه رادیویی اشاره كرد و گفت: در این برنامه به اهمیت خانواده و خانوادهمحوری میپردازیم و به نقش و جایگاه زنان در خانه و جامعه توجه ویژهای خواهیم داشت. ما به بررسی تأثیر مادری و تربیت فرزندان بر آینده جامعه میپردازیم و به اهمیت نقش مادران در شكلگیری شخصیت و رشد فرزندان اشاره خواهیم كرد. امیدواریم بتوانیم صدای بانوان و دختران ایرانی را به گوش همگان برسانیم و گامهای مثبتی در جهت ارتقای جایگاه آنان برداریم.
رادیو فرهنگ؛ معرفی بانوان توانمند در «ماهبانو» و «ایراندخت»
«ماه بانو» برنامهای از رادیو فرهنگ است كه با همكاری رادیوهای استانی به معرفی زنان توانمند كشورمان در حوزههای مختلف اختصاص دارد. این برنامه به توانمندیهای زنان ایران زمین و سبك زندگی آنان در عرصههای علمی، فرهنگی، ورزشی و دفاعمقدس میپردازد كه روزهای جمعه ساعت 8 صبح با همكاری رادیوهای استانی از رادیو فرهنگ پخش میشود. همچنین در برنامه «ایراندخت» نیز بانوان كارآفرین و الگو برای زنان و دختران این سرزمین، فارغ ازهرسن وسالی معرفی میشوند. مهمانان این برنامه از هر قشری همچون هنرمند صنایع دستی، نقاش، مجسمهساز، معلم، مروج كتاب و... هستند و همه بهعنوان الگوهایی مناسب برای خودباوری، همت و تلاش برای تغییر در این برنامه از فعالیتهای خود میگویند. از نوجوان نخبه علمی كارآفرین تا بانوی كمسواد تا اساتید نخبه دانشگاهها كه هنر دست یا اختراع و تلاشها و فعالیتهایشان فرامرزی شده از كلانشهرها تا زنان موفق روستایی، از دانشمند تا معلم مهمان این برنامه شدهاند. این برنامه به تهیهكنندگی مریم قاسمی، یكشنبهها ساعت 20:30 روانه آنتنمیشود.
رادیو تهران؛ همراه با اردیبهشت زنان
هدی فلاح، تهیهكننده و مجری برنامه «اردیبهشت» در این باره توضیح میدهد: برنامه «اردیبهشت» با موضوع زنان تهیه میشود. ما در این برنامه درباره قشرهای مختلف زنان صحبت میكنیم. از زنانی كه در حوزه تعلیم و تربیت مشغول هستند تا دیگر چالشهایی كه زنان و مادران با آن دست و پنجه نرم میكنند. كارشناس ثابت برنامه هانیه دارایی است. همچنین اساتید دانشگاه در حوزههای مختلف در این برنامه صحبت میكنند. پژوهشگر و نویسنده برنامه هم ریحانه صادقی است.
رادیو معارف؛ روایت زنان جهادگر
اعظم ایرانی از تهیهكنندگان خوشنام رادیو معارف است كه تهیه برنامه «روایت عشق» را به عهده دارد كه روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ساعت 13 و 30 دقیقه از این شبكه پخش میشود. او در پاسخ به این سؤال كه شما چه نگاه تازهای به زن انقلابی در برنامه داشتید؟ بیان میكند: ما در برنامه «روایت عشق» بهجای آنكه از كارشناس دعوت كنیم و او درباره ویژگیهای زن انقلابی صحبت كند، از همسران و مادران شهدا دعوت كردیم تا در برنامه حاضر شوند و درباره جهادشان، مقاومتشان بعد از شهادت همسر و فرزندانشان صحبت كنند. وقتی با آنها صحبت میكنم خودم بهعنوان برنامهساز تحت تأثیر قرار میگیرم كه چطور میشود یك زن از عشق به همسر بگذرد و بعد از شهادت همسر تا این میزان ایثار دارد و سعی میكند زندگیاش را ادامه بدهد تا در مسیر آرمانهایش قدم بردارد. بنابراین ما در برنامه «روایت عشق» روایتگر زنان انقلابی، جهادگر و مقاوم از زبان خودشان هستیم كه مورد توجه شنوندگان هم قرار میگیرد.
رادیو ورزش؛ همراه با بانوی ایرانی
یكی از برنامههای پرمخاطب رادیو ورزش برنامه بانوی ایرانی است. این برنامه كاری از رادیو ورزش بانوان است و تمام عوامل این برنامه شامل تهیهكننده، گوینده، گزارشگر، كارشناس، صدابردار از بانوان هستند. این برنامه روایتگر بانوان ایران زمینه در حوزه ورزش است.
صدف سبحانی تهیهكنندگی این برنامه را به عهده دارد. وی در این باره توضیح میدهد در این برنامه كه از شنبه تا پنجشنبه ساعت 8 از رادیو ورزش پخش میشود، به پوشش اخبار، رویدادها، موفقیتها، حواشی و مطالبات ورزش بانوان پرداخته میشود. بانوی ایرانی با حضور و همكاری رؤسای فدراسیونها، نواب رئیس بانوان، مدیران زن وزارت ورزش و جوانان، كمیته ملی المپیك و پاراالمپیك، خبرنگاران زن ورزشی و پزشكان حوزه سلامت زن و خانواده تهیه و پخش میشود. در این برنامه ضمن گزارش از سطح شهر و ترویج ورزش همگانی بانوان در كشور، طرح فعالیتهای ورزشی بانوان در استانهای مختلف كشور و فعالیتهای مختلف ورزشی زنان روستایی نیز تحلیل و بررسی میشود.
رادیو نمایش؛ پخش مسیر سخت
شبكه رادیویی نمایش، نمایشهای متنوعی با موضوعات مختلف را تولید و روانه آنتن میكند. این شبكه نیز مجموعه نمایشهای رادیویی با محوریت پرداختن به زنان، تولید و پخش میكند.نمایش رادیویی «مسیر سخت» با این موضوع تولید شد. این سریال برداشتی آزاد ازكتاب «خاطرات سفیر» نوشته نیلوفر شادمهری است. در خلاصه داستان آن آمده است: نیلوفر شادمهری دانشجوی دكترای طراحی صنعتی است كه در دانشگاه آنژه فرانسه پذیرش میگیرد و به فرانسه میرود اما به خاطر حجاب و باورهای دینیاش در فرانسه با چالشهای جدی مواجه میشود ولی با ایمان و توكل به خداوند همه سختیها را پشتسر میگذارد و با موفقیت فارغالتحصیل میشود و به ایران برمی گردد.نمایش «مسیر سخت» به نویسندگی سهیلا خدادادی، كارگردانی نورالدین جوادیان و تهیهكنندگی فرشاد آذرنیا تولید شد و هنرمندانی همچون نازنین مهیمنی، شیما جانقربان، سعیده فرضی، معصومه عزیزمحمدی، حمید یزدانی، عبدالعلی كمالی و نوشین حسنزاده در آن بازی كردند.
كتابهای گویا با محوریت زنان انقلابی
ایرانصدا تاكنون كتابهای گویای بسیاری با محوریت زنان انقلابی تولید و منتشر كرده است. كتاب گویای «اینجا خانهاش بود» روایت پشتیبانی زنان باایمان ایرانی در عرصه دفاعمقدس است. كتاب گویای «همراه» تاریخ شفاهی همسران فرماندهان ارشد جنگ است. كتاب گویای «شماره پنج» بازخوانی روایت جانباز دفاعمقدس، فاطمه جوشی است. كتاب گویای «جام كیمیا» روایتی است از همسر شهید محمد نجفی. كتاب گویای «تعبیر یك خواب» روایتگر خاطرات شهیده فاطمه نیك است.
كتاب گویای «پابهپای شما میدویم» روایتگر زندگی و خاطرات جانباز شهید منیره ولیزاده است. كتاب گویای «عروس آسمان» زندگی و خاطرات بانویی نوجوان به نام طاهره هاشمی است كه شهید شد. كتاب گویای «حنانه شو» مجموعه خاطرات نسرین سرلك، همسر شهید فضلا... سرلك است. كتاب كتاب گویای «داستان مریم» روایتگر زندگی مریم فرهانیان یكی از پرستاران جنگ تحمیلی است. كتاب گویای «هورس» روایتگر مادری شهید است كه شجاعانه به دل دشمن زد تا پیكر فرزند شهیدش را تحویل بگیرد. كتاب گویای «تا ابد با تو میمانم» سرگذشت یكی از هزاران زنی است كه همسرش را در جنگ پشتیبانی میكند. كتاب گویای «مریم بانو» از دیگر تولیدات ایران صدا است. كتاب گویای«چشمهای شرجی» دربردارنده 16 داستان كوتاه دفاعمقدس است. كتاب گویای «عصمت» زندگی شهیده عصمت پورانوری را روایت میكند. كتاب گویای«مویه در باغ» قسمتی از خاطرات خانم «اقلیم امیدیان»، بانوی جانباز ایلامی است. كتاب گویای «از شاهدخت تا آزادگان» خاطرات كودكی تا به امروز مهناز امین، از فعالان دوران انقلاب و دفاعمقدس است. كتاب گویای «زنان پایار» زندگی و مجاهدت پنج بانوی ایلامی را روایت میكند. كتاب گویای «پرندهای در عرش» زندگی و خاطرات بانوی شهید «فهیمه سیاری» را مرور میكند. كتاب گویای «وصول» داستان زندگی یك شهیده است. كتاب گویای «قصه ناتمام» روایت داستانی همسران و خانوادههای دلاورمردان مدافع وطن و حرم است. در كتاب گویای «من زنده ام» با ورود معصومه به آبادان و مشاهده سایه شومی كه جنگ بر سر زادگاهش آورده، او تصمیم میگیرد تا از هیچ كمكی برای دفاع از وطنش دریغ نكند؛ به همین خاطر پیش از هر كاری، با یاری خواهران ستاد پشتیبانی، شروع به جمعآوری كمكهای مردمی برای رزمندگان میكند. كتاب گویای«خاك خوب» با محوریت مرور خاطرات جنگ تولید شده است. كتاب گویای «سرت را بالا بگیر دختر» فرازونشیب زندگی «ف. م» است.